Slachtoffers van ‘Charlie Hebdo’ krijgen onderscheiding

Ook enkelen die aanwezig waren bij de aanslag in de Thalys van eind augustus krijgen de Légion d’honneur.

De eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen in januari.
De eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen in januari. Foto Joel Saget / AFP

Enkele vermoorde medewerkers van de aanslag op Charlie Hebdo krijgen de hoogst mogelijke onderscheiding van Frankrijk, de Légion d’honneur. Ook enkele personen die aanwezig waren bij de aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs van eind augustus krijgen deze onderscheiding.

Jaarlijks maakt de Franse regering op 1 januari de lijst namen bekend van de personen die de Légion d’honneur ontvangen. Van de meer dan zeshonderd personen op deze lijst zijn er twintig betrokken geweest bij de aanslag op Charlie Hebdo of in de Thalys. Vijftien van hen zijn niet meer in leven.

Postuum geëerd

Onder de vermoorde medewerkers van Charlie Hebdo die tot ridder zijn benoemd zijn de cartoonisten Charb, Cabu, Honoré en Tignous, columniste Elsa Cayat en eindredacteur Mustapha Ourrad. Cartoonist George Wolinski en schrijver Bernard Maris waren al onderscheiden toen zij op 7 januari op de redactie van het satirische tijdschrift werden doodgeschoten.

De omgekomen journalist Michel Renaud en conciërge Frédéric Boisseau zijn afgelopen jaar al onderscheiden. Renaud was ten tijde van de aanslag op bezoek op de redactie.

De vier personen die op 9 januari 2015 door Amedy Coulibaly in een kosjere supermarkt in Parijs zijn vermoord ontvangen ook de Légion d’honneur. Deze onderscheidingen werden kort na de aanslagen al aangekondigd. Ook de onderscheidingen voor drie omgekomen agenten waren al eerder bekend.

Thalys

Twee medewerkers op de Thalys en de Frans-Amerikaanse docent Mark Moogalian krijgen de hoogste onderscheiding voor hun verdiensten tijdens de aanslag in augustus. Hij werd in zijn nek geraakt bij de schietpartij. Eerder kregen drie Amerikanen en een Brit al de ereprijs voor hun heldendaden. Zij voorkwamen dat in de Thalys slachtoffers vielen.