‘Bekende in Amsterdamse onderwereld geliquideerd’

De man die donderdagavond werd doodgeschoten in Kerkdriel is Chahid Y., volgens Het Parool.

Brandweerlieden staan bij een uitgebrande auto aan de Hogeweg in Zaltbommel. Het voertuig zou gebruikt zijn als vluchtauto door schutters die betrokken zijn bij een schietpartij in Kerkdriel.
Brandweerlieden staan bij een uitgebrande auto aan de Hogeweg in Zaltbommel. Het voertuig zou gebruikt zijn als vluchtauto door schutters die betrokken zijn bij een schietpartij in Kerkdriel. Foto Bart Meesters / ANP

De man die op Oudejaarsavond in het Gelderse Kerkdriel is neergeschoten, en later in het ziekenhuis overleed, is een prominente speler uit de Amsterdamse onderwereld, Chahid Y. Dat meldt Het Parool zonder bron te noemen.

De politie meldt alleen dat het slachtoffer een 27-jarige inwoner van Weesp is, maar doet verder geen mededelingen over de identiteit van het slachtoffer. Er zijn 25 rechercheurs op de zaak gezet.

Schietpartij

Donderdagavond vond het schietincident plaats op een parkeerterrein bij een camping op de Maasbandijk in Kerkdriel. Chahid Y. raakte zwaargewond. Zijn broer Chafik (30) en een vriend uit Utrecht (26) zijn lichtgewond geraakt. Het drietal vluchtte naar een woning aan de Rooyensestraat in het naburige Hoenzadriel. Later overleed Y. aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Een uitgebrande auto die in Zaltbommel is gevonden wordt in verband gebracht met de schietpartij. De politie vermoedt dat deze van de daders is, die de auto in brand hebben gestoken.

Eerdere liquidatiepoging

Volgens Het Parool is Chahid Y. een vertrouweling van beroepscrimineel Gwenette Martha. Martha werd op 22 mei 2014 geliquideerd toen hij met Y. een shoarmazaak aan de Amsterdamseweg in Amstelveen uitliep. Y. kon ontkomen.

In het criminele circuit ging daarna het gerucht dat Y. Martha naar buiten had gelokt, aldus Het Parool. In november 2014 overleefde Y. een liquidatiepoging.

Eerder voorkwam de politie een vermoedelijke moordpoging op Y. Daarbij werd een groep van Marokkaanse origine opgepakt die banden bleek te hebben met Benaouf A. Sinds de geruchtmakende dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in december 2012 is de vete tussen Benaouf A. met (vertrouwelingen van) Martha opgelaaid.