Nederlandse academicus doodgestoken in Londen

De 41-jarige universitair docent werkte bij de prestigieuze London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Een politieauto in Londen.
Een politieauto in Londen. Foto Justin Tallis / AFP

De man die dinsdag in het noorden van Londen is doodgestoken is de 41-jarige Nederlander Jeroen Ensink. Hij werkte als universitair docent aan de prestigieuze London School of Hygiene & Tropical Medicine, volgens de Britse krant The Guardian. Vrijdag maakte de Britse politie de identiteit van het slachtoffer bekend.

Op 28 december werd Ensink zwaargewond gevonden na het steekincident in Islington. Hij overleed een korte tijd later ter plekke. Een 22-jarige man uit Londen is opgepakt. Hij wordt verdacht de moord te hebben gepleegd. Het motief is nog niet bekend.

Onderzoek naar hygiëne

Ensink was sinds 2008 werkzaam op de universiteit en deed onderzoek naar hygiëne en watermanagement in landen over de hele wereld, waaronder Ethiopië, Senegal, Vietnam, Afghanistan en Sri Lanka, volgens The Daily Mail. Hij was betrokken bij een grootschalig onderzoek naar hoe verbeterde voorzieningen voor schoon water cholera-epidemieën zouden kunnen voorkomen in de Democratische Republiek Congo.

In 2014 schreef NRC over een onderzoek waar Ensink aan meewerkte. Dat ging over de beschikbaarheid van sanitaire voorzieningen in India en het gebruik daarvan.