Nacht vol incidenten leidt nieuwe jaar in

Twee mensen overleden, hulpverleners werden bekogeld met vuurwerk en er woedden verschillende branden.

Een groot vreugdevuur op het strand van Scheveningen.
Een groot vreugdevuur op het strand van Scheveningen. Foto Marco de Swart / ANP

Nederland is met een incidentrijke nacht aan 2016 begonnen. In verschillende plaatsen in het land werden hulpverleners bestookt met vuurwerk en was er geweld te betreuren.

Er zijn vooralsnog geen vuurwerkdoden bekend. Wel viel een dode bij een steekpartij in Haarlem. Ook een brand in Veenendaal heeft aan een persoon het leven gekost.

Vuurwerkgooiers

De politie in de regio Rotterdam heeft vier mensen aangehouden die vuurwerk gooiden naar hulpverleners. Een agent liep gehoorbeschadiging op, meldt de politie op Twitter. Het vuurwerkevenement op en rond de Erasmusbrug in Rotterdam trok ruim 50.000 bezoekers.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Hulpverleners bekogeld met vuurwerk op #Riederlaan Rdam en #Lijnbaan Dordrecht. 4 personen aangehouden. #Handenafvanhulpverleners

Verder hield de politie in Ridderkerk een persoon aan wegens het gooien van een vuurwerkbom. Vier personen raakten daarbij gewond. In Papendrecht werd meubilair uit een raam gegooid. Een agent raakte gewond en bij de aanhouding is een waarschuwingsschot gelost. In Leeuwarden maakte de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) een krat illegaal vuurwerk onschadelijk. Voordat de EOD arriveerde, schermden agenten het af, waarna ze met vuurwerk werden bekogeld.

Geweld

Een persoon in Haarlem kwam om het leven bij een steekpartij, en meerdere mensen raakten gewond bij dat incident. Er zijn vrijdagochtend vijf verdachten aangehouden, meldt de politie. Ze komen allemaal uit Haarlem. De politie zegt een grootschalige opsporing gestart te zijn.

Twitter avatar POL_Haarlem Politie Haarlem Bij een geweldsincident op de #Zomerkade in #Haarlem is 1 persoon overleden. Meerdere personen gewond. Politie doet onderzoek. Later meer.

In Rotterdam is ook een man opgepakt die met een vuurwapen op de grond schoot, meldt ANP. Bij zijn arrestatie loste de politie twee waarschuwingsschoten. De politie in Utrecht verrichte achttien aanhoudingen. Op Twitter meldt de politie dat ze overlast veroorzaakten en dingen vernielden.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Groep van 18 personen aangehouden op Theemsdreef #Utrecht vanwege plegen van overlast en vernielingen.

De politie in de noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) heeft in totaal 48 mensen aangehouden. Ze waren onder andere betrokken bij vechtpartijen, vandalisme en het afsteken van illegaal vuurwerk, schrijft ANP. De politie zegt honderden keren in actie te zijn gekomen en er waren 950 meldingen.

In Oss werden twee agenten rond 01.00 uur ‘s nachts belaagd. Drie mannen werden aangehouden.

Ongevallen

Bij een aanrijding in Den Haag raakten een man en een vrouw gewond. De bestuurder had te veel gedronken volgens een woordvoerder van de politie. Hij probeerde een groep mensen te ontwijken die op en nabij de rijbaan stond, maar twee mensen werden toch geraakt. Er is volgens de politie geen opzet in het spel. Hoe de slachtoffers er aan toe zijn, is onbekend. De Neherkade, waar het ongeluk plaatsvond, was een tijd afgesloten. De bestuurder is aangehouden.

In Utrecht vielen twee jongens van achttien van twee hoog van een dak. Ze raakten zwaargewond, zegt de politie. De slachtoffers, een uit Utrecht en een uit De Bilt, vierden nieuwjaar op een dakterras zonder reling. Het gaat volgens de politie mogelijk om een ongeval.

Branden

Op een aantal plekken hebben ook grote branden gewoed. In flats in Veenendaal en Enschede, bij een bedrijfspand in De Lier, een sporthal in Rijswijk en museum Kaap Skil op Texel moest de brandweer uitrukken. Alleen in Veenendaal raakten twee mensen gewond. Vrijdagochtend bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht dat een van de slachtoffers van de brand, die plaatsvond in een seniorenflat, inmiddels is overleden.

De sporthal in Rijswijk is voor een deel ingestort. Twintig woningen werden door overlast van de rook ontruimd. In Amsterdam zijn na een brand in de Govert Flinckstraat zo’n tien woningen ontruimd, meldt de brandweer. Zes personen moesten naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd.

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Brand #GovertFlinckstraat. Zes personen naar ziekenhuis ivm rookinhalatie. Bewoners van omliggende woningen worden opgevangen.

Ook op de zolder van een bijgebouw van de Oude Kerk was korte tijd brand, twitterde de brandweer.

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Melding brand Oude Kerk, Amsterdam betreft geen brand in de kerk maar in bijgebouw. Brand is uit en woedde op zolder.

In totaal zijn er in de regio Amsterdam 157 aanhoudingen verricht. Er waren 648 meldingen. Volgens de gemeente deden zich twee ernstige incidenten voor: de politie werd met vuurwerk belaagd en een verkeersregelaar kreeg met geweld te maken. Daar is een persoon voor aangehouden.

Openbaar Ministerie minder druk dan vorig jaar

Bij de vorige jaarwisseling deed zich door het hele land ook een groot aantal incidenten voor. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt zelfs dat het dit jaar, ondanks alle incidenten, minder werk heeft aan de nasleep van de jaarwisseling dan vorig jaar. De politie leverde dit jaar 276 mensen aan wegens een misdrijf, zo bleek vrijdag uit een eerste inventarisatie die bij alle parketten van het OM is gehouden. Vorig jaar waren dit er nog 377.

Bij de meeste zaken gaat het om geweld, onderverdeeld in 86 zaken van geweld tegen personen met een publieke taak, 97 keer geweld tegen overige personen en 73 maal geweld tegen goederen. In de overige twintig zaken gaat het om ‘andersoortige feiten’, zoals bijvoorbeeld vuurwerkzaken.