Economie

Miljoenen gewonnen (en verloren), de beste nieuwe wachtwoorden

Foto ANP

Gelukkig nieuwjaar! Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. En?! De jackpot gewonnen? Toegegeven, de kans was 1 op 4,38 miljoen. Maar wie niet waagt, wie niet wint. En iemand móest hem winnen. Dit is de Staatsloterij, “Een Hollands merk avant la lettre“, in zeven grafieken.

2. Natuurlijk blikten we ook nog even terug op 2015. Op de miljoenen waarmee werd gestrooid op kunstveilingen, bijvoorbeeld. Of door investeerders in start-ups. En op het beursjaar, dat voor de één dramatisch verliep (Delta Lloyd) en de voor de ander juist uitstekend (Unilever).

3. Wie 2015 maar wat graag achter zich laten; het personeel van DA, V&D en Macintosh. Zo op de drempel van de crisis, met de natrap van een warme winter gingen de drie deze week failliet. Maar voor die eerste twee is het niet helemaal over; zij gaan voor een doorstart.

4. Over retailers gesproken: die blijken vrouwen maar wat uitzonderlijk te vinden. Of mannen standaard, het is maar hoe je het bekijkt. De prijs die mannen en vrouwen betalen voor hetzelfde product verschilt nogal eens. Een roze kleurtje kost zo wat extra’s.

5. We vierden ook nog een verjaardag deze week: Flevoland, het jongste provinciezusje, is dertig jaar oud geworden. Ze blijft een beetje een vreemde.

6. Maar hé, genoeg teruggeblikt. Het is immers 2016! Het jaar waarin we onze boodschappen afrekenen met onze mobiel - een phablet, natuurlijk. Waarin de virtuele wereld doorbreekt. Waarin we vooral in duurzaamheid beleggen. En waarin we - nee, nu echt - onze wachtwoorden veranderen.

7. Nog zo’n goed voornemen: minder pijnlijke gesprekken met collega’s. Dus niet opeens over politiek gaan beginnen, dat is namelijk een slangenkuil. Zie NRC Q’s kantooretiquette.

8. Meer adviezen; niet van ons, maar van de 35-jarige Aukje - ‘Meest getalenteerde jonge leider van Nederland’- Doornbos. De rechterhand van DSM-topman Feike Sijbesma deelt vijf wijze lessen die ze leerde. Zoals: “Als het een keer fout gaat, durf dat dan toe te geven.”