Doden en gewonden bij mogelijke aanslag in Tel Aviv

Voor het eerst in twee maanden komen er weer mensen om bij een mogelijke terroristische aanval in Tel Aviv.

Een gewonde persoon wordt weggevoerd van de plek van de aanval.
Een gewonde persoon wordt weggevoerd van de plek van de aanval. Foto NIr Elias/ Reuters

Er zijn zeker twee doden en zeven gewonden gevallen bij een aanval met een vuurwapen in Tel Aviv. Het gaat mogelijk om een aanslag. Van de zeven gewonden verkeren twee in kritieke toestand. Dat melden verschillende Israëlische media.

Bij een café in een belangrijke straat van Tel Aviv, Dizengoff, opende iemand het vuur. Een deel van Dizengoff is afgesloten. Het is een locatie met veel horecagelegenheden. Zeker op vrijdagmiddag, vlak voor het ingaan van de sabbat, is het er druk.

Onze correspondent in Israël, Derk Walters, meldt dat er momenteel een massale klopjacht gaande is op de dader of daders. Burgers in de wijk zijn volgens hem gevraagd binnen te blijven. Agenten kammen de omgeving rond Dizengoff uit.

Een woordvoerder van de politie zegt volgens Reuters dat het nog niet zeker is of de aanslag een terroristisch motief heeft. Een speciaal politieteam controleert gebouwen in de buurt van de aanslag.

Ontkomen

Er vallen al bijna drie maanden lang over en weer slachtoffers bij ongeregeldheden tussen Israëliërs en Palestijnen. Begin november kwamen er voor het laatst mensen om bij terroristisch geweld in Tel Aviv. Toen werden er twee mensen neergestoken.

Opvallend is dat het dit keer om een schietpartij gaat, zegt correspondent Walters. Meestal gaat het sinds oktober om steekpartijen waar Israëliërs het slachtoffer van worden.

“En de schutter of schutters zijn vooralsnog ontkomen, waar de meeste aanvallers de afgelopen maanden gelijk werden neergeschoten of opgepakt.”

Er zijn berichten dat een schutter per motor vluchtte, terwijl een andere ooggetuige zei dat hij te voet vluchtte.

In het noorden van Tel Aviv vond twintig minuten later ook een schietpartij plaats, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Het is nog niet duidelijk of er een verband is.

Beveiligingscamera’s legden de schietpartij deels vast. De beelden zijn ondertussen op Twitter geplaatst - let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.