Deze dertien mooie dingen kun je in 2016 verwachten

Kwartsroze en sereenblauw, één kus, virtual reality voor iedereen en een nieuwe Jungle Book. Naar deze dertien dingen kijkt de redactie van NRC in 2016 uit.

 1. Lifestyle 2016 is kwartsroze en sereenblauw

  kleuren

  Niet één maar twee kleuren van het jaar! Het Pantone Color Institute kiest elk jaar een kleur die goed uitdrukking geeft aan de algemeen heersende stemming en maatschappelijke bewegingen. De interieur-, mode- en cosmeticawereld doen daar vervolgens hun voordeel mee. Roept de Amerikaanse kleurautoriteit appeltjesgroen of mosterdgeel, dan duurt het niet lang of u komt die kleuren op tal van plekken tegen.
  Pantone heeft een zachte kijk op het nieuwe jaar. Was 2015 nog het jaar van marsala, het gloedvolle en romantische aarderood, 2016 wordt het jaar van kwartsroze (Pantone 13- 1520) en sereenblauw (Pantone 15- 3919). Een combinatie van deze tonen sluit volgens het instituut aan bij de breed levende wens naar mindfulness en well being, manieren om de stress van alledag te bestrijden. Het omarmende kwartsroze zou mededogen en een gevoel van kalmte uitstralen. Het blauw staat voor gewichtloos en luchtig, eigenschappen die in turbulente tijden zorgen voor een gevoel van rust en ontspanning.
  Beide kleuren doen ook onweerlegbaar denken aan baby showers en de bijbehorende beschuit met muisjes: blauwe voor jongens en roze voor meisjes. Voor het eerst in jaren worden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek weer meer kinderen geboren (de economie trekt aan), maar voor Pantone staat de combinatie van roze en blauw voor wat ze gender blur noemt, de ontwikkeling dat de grenzen tussen het mannelijke en vrouwelijk steeds meer vervagen. Denkt u daar nog maar eens aan als u straks bij de Hema hoeslakens met een rozeblauw kleurverloop in het schap ziet staan.

  Arjen Ribbens

 2. Lifestyle Eén kus en een knuffel

  xxx

  Eén kus, die overgaat in een knuffel. Onder de scholieren en studenten en stedelingen is deze manier van begroeten al gemeengoed, het komend jaar wordt hij van jong tot oud breed omarmd. O jee, nog een variant, denkt u nu misschien, na de drie kussen versus één kus-ongemakkelijkheden waar menigeen de afgelopen jaren weleens in belandde. Maar vrees niet, deze manier voorkomt zulke ongemakkelijke momenten juist, omdat op weg naar de eerste kus de knuffel al wordt inzet. Als je ermee van doen hebt, weet je dat ruim voordat je zelf een tweede kus zou willen inzetten. Een uitkomst dus eigenlijk, deze trend. Hij komt natuurlijk uit Amerika. De afname van de populariteit van de driekus blijft ondertussen zeer gestaag doorgaan. In televisieseries en films wordt volop ‘gehugd’. De kusknuffel is zelfs de ‘handtekening’ van Gossip Girl: xoxo, waar de o staat voor een knuffel. Publieke Amerikanen als Michelle Obama en Lady Gaga weten al dat je er vertrouwd en krachtig mee overkomt, en gebruiken hem graag in het openbaar. Wij straks ook.

  Laura Wismans

 3. Sport Padel heb je zo onder de knie

  padel

  In 2016 ga je horen over padel , of er zelf aan doen. De racketsport is stilletjes ontkiemd in Nederland en ontluikt volgend jaar op grotere schaal. Padel zit tussen tennis en squash in. Squash omdat je gebruikmaakt van de glazen zij- en achterwanden. Tennis omdat je tegenover elkaar staat met een net ertussen, je speelt met tennisballen en omdat de puntentelling gelijk is aan tennis. Het racket is een veredeld beachballbatje. In Spanje zijn er 2 miljoen spelers, de sport lijkt daar tennis in populariteit voorbij te gaan. In Nederland zijn er in 2015 10 padellocaties bijgekomen. Het totaal ligt daarmee op 18, volop ruimte om te groeien dus. Nu al telt Nederland volgens de padelbond 5.000 padelaars en veel mensen informeren bij de bond naar de sport. Ondertussen loopt het aantal tennissers in Nederland terug, naar nu 605.000. Vorig jaar is in Nederland voor het eerst een EK georganiseerd. De sport is snel, sexy en toegankelijk. Anders dan tennis heb je het gauw onder de knie, reden genoeg om het eens te proberen.

  Laura Wismans

 4. Lifestyle Virtual Reality voor iedereen

  vrbril

  Je kon in 2015 wel al een kartonnen variant van een Virtual Reality-bril knutselen, waar je je telefoon in zet om met speciale apps VR te beleven. Maar dat is altijd klungelen, de apps zijn niet zo geavanceerd en veel mensen worden misselijk van de bewegingen. In 2016 wordt professionele virtual reality bruikbaar voor iedereen. Het bedrijf Oculus brengt een dezer maanden de consumentenversie van hun door vroege gebruikers als geweldig ervaren VR-bril Oculus Rift op de markt – zo’n zwarte ‘doos’ die je als een skibril op je hoofd zet en die je midden in een andere wereld brengt. Voor optimaal gebruik krijg je er ook meteen een Xbox One Wireless Controller bij. Halverwege het jaar komt Sony met hun variant: de PlaystationVR. De combinatie met spelcomputers is de reden dat we hier wel durven beweren dat Virtual Reality in 2016 echt zal doorbreken. Later komt Oculus zelf overigens ook met Touch, ‘controllers’ die je handbewegingen volgen. Voor niet- gamers wordt 2016 ook het jaar waarin ze voor het eerst met virtual reality in aanraking komen: KRO-NCRV gaat VR-journalistiek maken. De New York Times deed dat al, en er zullen ongetwijfeld veel media volgen.

  Laura Wismans

 5. Lifestyle Allemaal geslachtsneutraal

  wc

  Het zal in 2016 ineens een tikje vreselijk ouderwets lijken om te moeten kiezen tussen het damestoilet (en in de rij staan), of het herentoilet (en zo doorlopen). Halverwege 2015 werd de eerste genderneutrale wc geopend in het café van het COC in Eindhoven. De Vlaamse overheid gaat in al haar kantoorgebouwen M/V-wc’s maken, en ook in het Witte Huis werd er een geïnstalleerd. Nadat Bruce zich openbaarde als Caitlyn Jenner op de cover van Vanity Fair, waren genderkwesties veel in het nieuws het afgelopen jaar. Bruce werd Caitlyn Jenner, op de catwalk liepen mannen in vrouwenmodeshows, de najaarscollectie van & Other Stories werd getoond, gefotografeerd én gestyled door transgenders. Voorlopers, die navolging in de rest van de samenleving zullen krijgen. Misschien is er zelfs regelgeving op komst: Groen Links stelde al voor om de officiële geslachtsregistratie in paspoorten af te schaffen. Op Facebook mag je inmiddels al kiezen tussen man, vrouw, trans, en 57 andere geslachtsopties. De vervagende grens tussen mannen en vrouwen is een trend die in 2016 niet enkel in het Witte Huis, in celebrityrubrieken of op de catwalk te zien is, maar de gang maakt tot in de kroeg bij u om de hoek. Niemand bevindt zich straks meer in een ‘verkeerde’ wc.

  Lenny Gerdes

 6. Filmkomedie: Clooney speelt over het paard getilde ster

  georgeclooney

  De gebroeders Coen werken er al sinds 2004 aan, in februari komt de film eindelijk uit: Hail, Caesar! Opnieuw een absurde komedie, opnieuw een samenwerking met George Clooney, wiens komische talent de broers feilloos naar boven weten te halen (denk: O Brother, Where Art Thou, Burn After Reading). Clooney speelt dit keer een over het paard getilde filmster in het Hollywood van de jaren 50. Die wordt na een nacht vol drank ontvoerd door een groep die zich The Future noemt. Aan Josh Brolin de taak de acteur en de dure historische productie waarin hij Ceasar speelt te redden en het schandaal onder het tapijt te houden. De Coens wisten naast Clooney en Brolin ook Scarlett Johansson, Channing Tatum, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Frances McDormand, Jonah Hill en nog wat sterren voor hun nieuwste te strikken.

  Roelie Fopma

 7. Animatiefilm: Jungle Book met ‘echte’ dieren

  junglebook

  De animatiefilm om naar uit te kijken is de nieuwe ‘live action’ bewerking van Disney’s tekenfilm uit 1967 Jungle Book.
  ‘Echte’ dieren en een ‘echt’ mensenkind vervangen de losjes getekende personages uit de oorspronkelijke tekenfilm, gebaseerd op Kiplings verhaal over Mowgli, het ‘mensenkind’ dat opgroeit bij wolven, en in de Indiase jungle angstige avonturen beleeft. ‘Echte’ dieren tussen aanhalingstekens, omdat het gaat om realistische weergaven van dieren als Baloe de beer en Bagheera de zwarte panter in 3D computeranimatie.Doordat de wilde dieren zo echt lijken, is de film enger dan de cartooneske film uit 1967. Tenminste twee liedjes uit de oorspronkelijke film blijven, te weten ‘The Bare Necessities’, gezongen door Baloe de beer (stem van Bill Murray) en het lied ‘Trust In Me’ van Kaa de slang (stem Scarlett Johansson).

  Paul Steenhuis

 8. Opera: Pique Dame met Mariss Jansons

  marissjansons

  Smachtende strijkers, weemoedige houtblazers, prachtmelodieën en een drievoudig noodlottige afloop – de opera Pique Dame (schoppenvrouw) is vintage Tsjaikovski. Plot in het kort: het leven is een spel, maar wie gokt kan ook verliezen.
  Toen dirigent Mariss Jansons in maart 2015 aankondigde afscheid te nemen als chef van het Koninklijk Concertgebouworkest stond de reeks uitvoeringen van Pique Dame bij De Nationale Opera in juni 2016 al gepland. De productie is dus meer een verlaat afscheid dan een reünie, maar wat maakt het uit; met het KCO in de bak, Jansons op de bok én een nieuwe regie van Stefan Herheim (eerder verantwoordelijk voor de omstreden succesproductie van Evgeny Onjegin, ook met KCO/Jansons) is sensatie gegarandeerd. De cast is Russisch, met Larissa Diadkova als Gravin en Misha Didyk als Herman. Voorproefje? Een geweldige live-registratie mét Jansons en goeddeels dezelfde cast en het Symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk staat op Spotify.

  Mischa Spel

 9. Tentoonstelling: Jheronimus Bosch terug in Den Bosch

  bosch

  In 2016 wordt herdacht dat Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden overleed in Den Bosch. Hoogtepunt van het Bosch-jaar is een grote overzichtstentoonstelling in het Noordbrabants Museum, waar een groot deel van het kleine oeuvre van Bosch te zien zal zijn. Te zien zijn twintig schilderijen en negentien tekeningen van Bosch, waaronder ‘De Hooiwagen’ uit het Prado, ‘Het Narrenschip’ uit het Louvre en vier van de ‘Visioenen van het Hiernamaals’ uit de Accademia en het Palazzo Grimani in Venetië. Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar de stad waar ze ooit gemaakt zijn. Ter voorbereiding van de tentoonstelling is een groot aantal schilderijen dankzij subsidie van de Getty Foundation gerestaureerd en weer in hun oorspronkelijke glorie te zien.

 10. Tentoonstelling: Hoe de mens weer de baas wordt over de machine

  gevangenis

  In de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein vindt vanaf februari de ambitieuze tentoonstelling Hacking Habitat plaats. Curator Ine Gevers, die eerder de projecten Niet Normaal (2009) en Ja Natuurlijk (2013) organiseerde, selecteerde hiervoor werk van ruim tachtig internationale kunstenaars, onder wie Susan Hiller, Johan Grimonprez, William Kentridge en Pedro Reyes. Hacking Habitat gaat over de rol van technologie in ons leven en vraagt zich af hoe de relatie tussen mens en machine hersteld kan worden. Alle kunstvormen komen hierbij aan bod: schilderkunst en installaties, maar ook theater, film, interactieve games en geluidswerken. Ook worden wetenschappers en auteurs uitgenodigd om lezingen en workshops te geven. Samen komen ze tot een krachtig tegengeluid, en laten ze zien hoe we de regie weer zelf in handen kunnen nemen.

 11. Nieuw boek: Jonathan Safran Foer wordt buitengewoon

  safranfoer

  Succesauteur Jonathan Safran Foer komt met een nieuwe roman, Here I Am, over de problemen binnen een Joods-Amerikaanse familie nadat in het Midden-Oosten een aardbeving alles heeft verwoest en Israël is bezet. De Amerikaanse site Flavorwire is optimistisch over dit nieuws: „Jonathan Safran, schrijver, vegetariër en brildrager, heeft zijn eerste roman in meer dan tien jaar aangekondigd en het wordt iets buitengewoons.” Here I Am verschijnt in september.

  Toef Jaeger

 12. Roman: Don DeLillo overwint de dood

  dondelilo

  Een andere Amerikaan die voor het eerst in tijden weer met een roman komt, is Don DeLillo. In mei verschijnt Zero K, over een geheime compound waar ‘de dood verfijnd beheerd wordt’. Hier worden lichamen bewaard totdat technologie en medicijnen in staat zullen zijn de levens te verlengen. Waar de meesten het aanvaarden van de dood als ultieme beschaving zien, meent het hoofdpersonage bij DeLillo juist dat het weigeren van het lot een menselijke overwinning is.

  Toef Jaeger

 13. Boek en verleden: Julian Barnes over Sjostakovitsj

  julianbarnes

  ‘In mei 1937 wacht een man van begin dertig bij de lift van een appartementenblok in Leningrad. Hij wacht de hele nacht, in de volle overtuiging dat hij zal worden meegenomen. Geen enkele beroemdheid die hij het afgelopen decennium leerde kennen, zou hem nu kunnen helpen. En van hen die zijn meegenomen, is er nooit iemand teruggekeerd.’ Het zijn de eerste zinnen van Julian Barnes’ eind januari te verschijnen roman over Dimitri Shostakovich. The Noise of Time gaat – hoe kan het anders bij Shostakovich – over de relatie tussen kunst en compromis. Kunst en verleden gaan samen in een reeks romans waarin stukken van Shakespeare naar het heden verplaatst worden. Het eerste deel, De opener van Jeanette Winterson – ze bewerkte A Winter’s Tale – was zeer geslaagd dus dit zijn boeken om naar uit te kijken. Howard Jacobson ‘herschrijft’ The Merchant of Venice, Anne Tyler buigt zich over The Taming of the Shrew. Het zijn de eerste zinnen van Julian Barnes’ eind januari te verschijnen roman over Dimitri Shostakovich. The Noise of Time gaat – hoe kan het anders bij Shostakovich – over de relatie tussen kunst en compromis. Kunst en verleden gaan samen in een reeks romans waarin stukken van Shakespeare naar het heden verplaatst worden. De opener van Jeanette Winterson – ze bewerkte The Winter’s Tale – was zeer geslaagd dus dit zijn boeken om naar uit te kijken. Howard Jacobson ‘herschrijft’ The Merchant of Venice, Anne Tyler buigt zich over The Taming of the Shrew.

  Toef Jaeger