Bootongeluk op de Nijl eist zeker vijftien levens

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van het ongeluk of hoeveel passagiers de boot vervoerde.

Een boot op de Nijl - niet de plek van het ongeluk.
Een boot op de Nijl - niet de plek van het ongeluk. Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Door een bootongeluk op de Nijl in het noorden van Egypte zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van het gebied Kafr el-Sheik, waar het ongeluk plaatsvond, vrijdagochtend bekendgemaakt, meldt staatspersbureau MENA. Zeker twee andere passagiers die zich vermoedelijk op de boot bevonden zijn nog vermist, volgens persbureau AP.

De veerboot zonk terwijl die onderweg was van het plaatsje Sendion naar Dorat, aan de overkant van de rivier. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van het ongeluk. Onderzoek moet uitwijzen waardoor de boot is gezonken. Donderdag kampte het noorden van Egypte met hevige regenval, waardoor de rivier wilder zou kunnen zijn geweest. Volgens de autoriteiten vaarde de boot zonder de juiste vergunningen en hield het zich niet aan de veiligheidsvoorschriften, aldus MENA.

De Egyptische minister Ghada Wali beloofde een financiële tegemoetkoming aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Discipline

Er zijn vaker dodelijke ongelukken op de Nijl in Egypte, vooral door achterstallig onderhoud en het gebrek aan regelgeving. Afgelopen juli nog kwamen 36 mensen om het leven toen twee vaartuigen op elkaar botsten, vlakbij de hoofdstad Kairo. Na dat ongeluk beloofde de Egyptische regering om voor meer “discipline” te zorgen op het water, volgens persbureau AFP.


Sendion, in het gouvernement Kafr el-Sheik
: