Microsoft verzweeg jarenlang hacks door de Chinese overheid

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Werknemers van Microsoft kwamen er een paar jaar geleden achter dat de Chinese overheid meer dan duizend Hotmail accounts had gehackt, maar het bedrijf besloot vervolgens om de getroffen gebruikers niet in te lichten. Dat beweren oud-medewerkers van het softwarebedrijf, aldus The New York Times.

De hacks waren vooral gericht tegen internationale leiders van de Tibetaanse en Oeigoerse minderheden in China. Microsoft heeft laten weten het beleid aan te passen en gebruikers vanaf nu te laten weten wanneer het vermoeden bestaat dat een overheid probeert in te breken in een gebruikersaccount.

Medewerkers van Microsoft kwamen de hacks in mei 2011 op het spoor, al werd er niet gelijk een link gelegd met de Chinese autoriteiten. Door middel van een virus dat verspreid werd via email werden kopieën van berichten die op het gehackte account ontvangen werden automatisch doorgestuurd naar een mailadres van de hacker.

Volgens Microsoft is het gat in de beveiliging waar het virus gebruikt van maakte inmiddels gedicht. Volgens intern onderzoek van Microsoft zouden sommige hacks al in juli 2009 begonnen zijn. Sommige van de aanvallen waren afkomstig van een Chinees hackers-netwerk genaamd AS4808, dat enkele grote hacks op zijn naam heeft staan, waaronder een aanval op een groot Amerikaans IT-beveiligingsbedrijf in 2011.

VS komt met nieuwe sancties tegen Iran

De Amerikaanse regering bereidt nieuwe sancties voor tegen Iran. Volgens The Wall Street Journal zou het gaan om maatregelen die gericht zijn tegen bijna een dozijn bedrijven en individuen in Iran, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het is de eerste keer dat er nieuwe sancties opgesteld worden sinds de VS en Iran afgelopen juli een nuclear verdrag ondertekenden. Iraanse functionarissen hebben het Witte Huis de afgelopen maanden laten weten dat nieuwe sancties door ayatollah Ali Khamenei geïnterpreteerd zouden worden als een overtreding van het akkoord, maar volgens de VS sluit de huidige overeenkomst het opleggen van nieuwe sancties niet uit.

Critici vinden dat de dreigende maatregelen schamel zijn in vergelijking tot de sancties die met het oog op het nucleaire verdrag volgend jaar zullen komen te vervallen. Verwacht wordt dat de nieuwe sancties begin volgende week aangekondigd zullen worden.

Grootste McDonald’s ter wereld gesloten

Het grootste filiaal van McDonald’s ter wereld is gesloten. Dat schrijft de Associated Press.

Het enorme gebouw staat in Orlando in de Amerikaanse staat Florida. Je kon er behalve hamburgers eten ook bowlen, videogames spelen en naar de speeltuin. Het complex is sinds 1976 open en wordt in de volksmond de ‘French fry box’ genoemd, omdat de voorgevel lijkt op het bekende rode frietzakje van de fastfoodketen.

Gingen de zaken zo slecht dan? Nee, integendeel, de reden van de sluiting is de bouw van een nieuwe, nog grotere, McDonald’s pal naast het oude restaurant. Het nieuwe hamburgerpaleis wordt ruim 1750 vierkante meter groot en zal volgens verwachting in februari voor het eerst de deuren openen.

    • Ester Meerman