Méér toeristen naar Japan

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Japanse economie mag dan kwakkelen, er komen wél een hoop nieuwe toeristen naar het land. Daar schrijft The Wall Street Journal over. Japan had jarenlang een slechte reputatie: het land zou veel te duur zijn voor een vakantie. Dat kwam onder meer door de sterke yen.

Nu de yen goedkoper is geworden komen er bijna twee keer zoveel toeristen naar het land dan twee jaar geleden. Het afgelopen jaar waren dat er in totaal ongeveer 19 miljoen. De service industrie, waar toerisme een belangrijk onderdeel van is, is met 40 procent gestegen ten opzichte van het niveau voor de economische crisis.

Volgens WSJ voegt de groei van het toerisme een kwart percentage toe aan de jaarlijkse groei van het bruto nationaal product. Dat is aardig wat als je bedenkt dat de gemiddelde economische groei minder dan één procent is.

Vastgoedgigant NWD zet bezit in verkoop

De familie Cheng is in sneltreinvaart vastgoed aan het verkopen. Het vastgoedbedrijf New World Development haalde sinds mei al 60 miljard Hongkong dollar (7,09 miljard euro) op. Patriarch Cheng Yu-tung kondigde in 2012 aan met pensioen te gaan. De generatie die hem opvolgt is minder optimistisch over de vastgoedmarkt, concludeert de South China Morning Post.

In september 2012 werd Cheng in het ziekenhuis opgenomen, en sindsdien is hij niet meer in het openbaar gezien. Zijn kleinzoon Adrian Cheng Chi-kong werd aangesteld als executive vice-voorzitter van NWD, zoon Henry Cheng Kar-shun was al benoemd tot voorzitter.

Alvin Cheung Chi-wan van handelsbedrijf Prudential analyseert:

De strategie van de groep is anders dan die van het traditionele koop-en-verkoop model dat ontwikkelaars aanhouden. Het versnelde tempo waarin activa wordt verkocht duidt erop dat het nieuwe management voorzichtige verwachtingen heeft van de vastgoedmarkt in Hongkong en op het vasteland.

De meest recente verkoop is de overdracht van vijf projecten op het vasteland aan Evergrande Real Estate. Dat levert NWD en controllerend aandeelhouder Chow Tai Fook Enterprises 24,4 miljard Hongkong dollar (2,88 miljard euro) op.

Regering schiet Toshiba te hulp

Het noodlijdende Toshiba krijgt hulp van het Japanse ministerie van industrie en van een investeringsfonds van de overheid. Dat meldt Nikkei Asian Review. De hulp is vooral bedoeld voor de reorganisatie van de afdeling consumentenelektronica en de andere geplande veranderingen.

De hulp van de regering zal onder meer helpen bij nieuwe samenwerkingsverbanden met het -eveneens noodlijdende- Sharp. Het zogeheten Innovation Network Corp. is al begonnen met gesprekken over de details van het hulpplan dat in maart moet ingaan.

Twee dagen geleden voorspelde Nikkei Asian Review dat Toshiba geldschieters om extra krediet zou gaan vragen. Het zou gaan om 300 miljard yen (2,28 miljard euro). Het bedrijf vreesde eind januari in financiële problemen te komen.

    • Eefje Rammeloo