Voor wie wil beleggen in 2016: let hierop

Lage olieprijzen, zorgen over China: beleggen blijft volgend jaar onzeker. Waar is volgens experts rendement te halen zonder al te veel risico te lopen?

2015 was een slecht beleggingsjaar voor de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. Zijn firma Berkshire Hathaway verloor 11 miljard dollar (ruim 10 miljard euro). Het toont hoe moeilijk het is voor beleggers, ook voor de 85-jarige veteraan Buffett – om ontwikkelingen op de markten voor te zijn, zegt Erik Mauritz, beleggingsspecialist bij de bank BNP Paribas in Amsterdam. „Niemand had bijvoorbeeld voorzien dat de olieprijs in 2015 zo zou dalen.”

Ook het voorspellen van beleggingsjaar 2016 is dus „heel moeilijk”, aldus Mauritz. Wel is duidelijk dat een paar grote thema’s die de financiële wereld in 2015 bezighielden, ook komend jaar zullen spelen.

De olieprijs is daar één van. Die zakte van 65 dollar per vat in de zomer naar het zeer lage niveau van 37 dollar in de laatste week van het jaar. Een andere onzekere factor blijft China. Zorgen over de economie van het land veroorzaakten in de zomer een plotselinge daling van de beurzen. Die zorgen zijn er nog steeds.

Ondertussen blijft de rente zeer laag en blijft de Europese Centrale Bank in heel 2016 obligaties opkopen, wat de obligatierentes drukt. Beleggers kopen aandelen om toch rendement te behalen. Dit stuwt de aandelenkoersen kunstmatig op.

Risico’s spreiden?

Veel onzekerheden dus in 2016. Hoe haal je als particuliere belegger een aardig rendement, zonder buitensporig veel risico te lopen?

Spreid de risico’s, zegt Mauritz, bijvoorbeeld via een beleggingsfonds of een ETF, een verhandelbaar product dat een beursindex volgt. „Veel particuliere beleggers kiezen grote namen zoals Shell. Maar dat presteerde in 2015 slechter dan de AEX als geheel.”

Lodewijk van der Kroft, partner bij Comgest Benelux, vindt dat beleggers zich goed moeten realiseren welke risico’s ze lopen in aandelen. „De winstgroei van veel Europese bedrijven blijft achter bij de koersontwikkeling. Hoge waarderingen maken bedrijven kwetsbaar voor tegenvallende winstcijfers”, zegt hij. Je moet als belegger wel tegen koersschommelingen kunnen, zegt Van der Kroft. „Het is raadzaam om geld achter de hand te houden, zodat bij beurscorrecties nog ruimte bestaat om bij te kopen.”

Hij ziet kansen in aandelen die níet overgewaardeerd zijn en noemt farmaceutische bedrijven als Bayer, Sanofi en Novo Nordisk. De laatste twee bedrijven maken insuline voor diabetespatiënten. Diabetes is een groeiend probleem in opkomende landen.

Maarten Hartog is directielid van Teslin, een lange termijnbelegger in kleinere bedrijven. Hij gelooft niet zo in risicospreiding. „Risico’s spreiden is risico’s versnipperen – de risico’s blijven”, zegt hij. Hartog zoekt liever individuele bedrijven uit die goed zijn opgewassen tegen de verwachte volatiliteit op de markten in 2016. „Hoe goed worden ze gestuurd? Hoe zijn ze gefinancierd?” Zulke bedrijven zijn ook in de retailsector te vinden, ondanks de huidige drama’s bij V&D en Macintosh, zegt Hartog. „Vergeet niet dat consumentenbestedingen omhoog gaan. Bedrijven die goed in elkaar zitten, zijn kansrijk”. Hij noemt beddenfirma Beter Bed en groothandelsbedrijf Sligro als voorbeelden.

Kansen in olie

Hoe kun je als belegger inspelen op de olieprijs? Niemand weet precies welke kant het in 2016 op gaat. Onduidelijk is bijvoorbeeld hoeveel opslagcapaciteit de grote olieproducerende landen nog over hebben, zegt Ivan Moen, hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. „Als alle overtollig geproduceerde olie opeens nergens meer heen kan, dan kunnen landen olie gaan dumpen”. Toch gaat Moen ervan uit dat de olieprijs in 2016 weer gaat oplopen. „Deze prijs is eigenlijk onhoudbaar”. De „offensieve” belegger kan aandelen gaan kopen in de energiesector, zegt Moen. „Maar kies dan grote oliebedrijven, met sterke balansen, die relatief goedkoop olie uit de grond kunnen halen. Shell hoort daarbij.”

Ook als de olieprijs weer wat stijgt in 2016, bijvoorbeeld richting de 50 dollar, is het niveau van 2014 (boven de 100 dollar) nog niet in zicht. Je kunt als belegger ook verdienen aan de lage olieprijs door te kijken welke landen daarvan profiteren, zegt Moen. Dat zijn vooral opkomende landen die hard groeien, maar zelf weinig grondstoffen produceren. „Denk aan India.” Sommige beleggingsfondsen zijn daar actief.

Duurzaamheid is een trend

Een ander geluid komt van Ronald Sminia, directeur van FitVermogen.nl. Dit is het particuliere beleggingsplatform van NN Investment Partners, onderdeel van verzekeraar NN. Sminia verwelkomt een trend die volgens hem „echt in opkomst” is: duurzaam beleggen. „Steeds meer beleggers, zeker ook vrouwelijke, willen niet alleen rendement, maar ook dat hun geld ‘goed’ wordt weggezet.”

Bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden, zijn over het algemeen meer gericht op de lange termijn, meent Sminia. En ze vinden goed bestuur belangrijk. Daar ging het afgelopen jaar soms mis. „Achteraf, als je met zo’n duurzame beleggingsbril had gekeken naar VW, dan had je je toch dingen moeten afvragen over de kwaliteit van de bedrijfsvoering”, zegt Sminia.

Duurzaamheid komt de winstgevendheid op de lange termijn ten goede. „Als bij een schandaal blijkt dat je níet duurzaam bent, word je tegenwoordig keihard afgestraft.”