Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

V&D is failliet verklaard, winkels blijven nog open

Door het faillissement verliezen ruim 10.000 werknemers hun baan, het loon wordt komende weken doorbetaald door het UWV.

De vestiging van de V&D in Groningen. Donderdagmiddag heeft de rechtbank in Amsterdam de warenhuisketen failliet verklaard.
De vestiging van de V&D in Groningen. Donderdagmiddag heeft de rechtbank in Amsterdam de warenhuisketen failliet verklaard. Foto Siese Veenstra/ ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft V&D failliet verklaard, dat hebben de curatoren van de winkelketen op donderdagmiddag bekendgemaakt. De 62 winkels en restaurants van de warenhuisketen blijven voorlopig nog wel open. Door het faillissement verliezen de ruim 10.000 werknemers van de noodlijdende warenhuisketen hun baan. Het loon zal worden doorbetaald door het UWV.

Het faillissement was aangevraagd door de bewindvoerders en de bestuurder van de V&D Groep. Dit is geen verrassing, vorige week kreeg de winkelketen nog uitstel van betaling en dat is vrijwel altijd de voorbode van een faillissement. Door de faillietverklaring hoeft de winkelketen komende maand niet de salarissen van haar personeel te betalen; een bedrag van ongeveer negen miljoen euro.

Komende weken staan in teken van doorstart

De komende weken werken de curatoren, Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders, aan een doorstart van de winkelketen. Meerdere partijen zijn geïnteresseerd in een overname. Het is onduidelijk of het bedrijf in zijn geheel of in delen wordt verkocht. De opbrengst wordt verdeeld over de schuldeisers, zoals de leveranciers.

Op dit moment heeft het management niks meer te zeggen over het vermogen van V&D; de curator heeft de leiding en neemt de beslissingen. In een brief aan het personeel, die in handen is van RTL Nieuws, laat bestuursvoorzitter John van der Ent weten dat het faillissement “niet het einde van V&D” betekent.

“Samen met de curatoren en met jullie wil ik strijden voor een zo goed mogelijke doorstart met zoveel mogelijk mensen”

Personeel staat na zes weken op straat

De curatoren hebben na de faillietverklaring direct ontslag aangevraagd voor alle werknemers. Dit loopt via de Wet Melding Collectief Ontslag. Vier tot zes weken na het faillissement zijn de werknemers officieel werkloos, in de tussentijd betaalt het het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) de lonen, en komen zij in aanmerking voor een WW-uitkering.

Het personeel kan worden verplicht om door te werken, maar de winkelketen schijnt te hebben toegezegd soepel om te gaan met de opzegtermijn van werknemers die in die periode een andere baan vinden.

Faillissement gunstig voor leveranciers met kredietverzekering

Voor veel leveranciers met een kredietverzekering, die dekt het risico af wanneer een winkel failliet gaat, is het faillissement van V&D gunstig, zo schrijft NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam.

“Zij krijgen hun schade pas uitbetaald bij een faillissement (of als de surseance langer dan zes maanden duurt). Het is overigens onduidelijk hoeveel leveranciers van V&D zo’n kredietverzekering hebben afgesloten. Atradius, de grootste kredietverzekeraar van Nederland, wil die vraag niet beantwoorden. Een ingewijde zegt dat veel V&D-leveranciers die voorheen geen kredietverzekering hadden, er na alle gedoe dit jaar alsnog één hebben afgesloten”

De Amerikaanse eigenaar Sun Capital lijdt naar verwachting een verlies van minimaal 175 miljoen euro. De private-equitymaatschappij heeft sinds 2010 naar eigen zeggen 225 miljoen euro geïnvesteerd in V&D en wilde niet langer investeren in de noodlijdende warenhuisketen. Vorig jaar leed V&D 49 miljoen euro verlies op een omzet van 604 miljoen euro.