Tasers en training moeten politiegeweld Chicago terugdringen

Het korps zou te veel mensen doodschieten en wordt beschuldigd van racisme.

Burgemeester Emanuel (links) en politiechef Escalante tijdens de bekendmaking van de plannen. Foto Tannen Maury / EPA

De politie in de Amerikaanse stad Chicago krijgt meer stroomstootwapens en extra training om geweldloos een einde te kunnen maken aan gespannen situaties. Dat hebben de waarnemend korpschef en de burgemeester aangekondigd. De politie van Chicago krijgt zware kritiek dat zij racistisch en te gewelddadig zou zijn.

Burgemeester Emanuel ontsloeg begin deze maand de korpschef na de dood van een 17-jarige zwarte tiener, die zestien politiekogels op zich afgevuurd kreeg. Een video van het incident leidde tot grote protesten. In de nasleep daarvan was er opnieuw een schietpartij. Daarbij kwamen een 55-jarige zwarte vrouw en een 19-jarige zwarte man om het leven. De man zou zich agressief gedragen hebben, de vrouw werd volgens de politie “per ongeluk” geraakt.

De politie van Chicago schoot dit jaar 22 mensen dood. De helft van hen was zwart, zes waren blank. Twee van de doden droegen zelf geen wapen. Burgemeester Emanuel is van mening dat agenten beter toegerust moeten worden om het aantal doden terug te dringen:

“Deze beleidswijzigingen zijn onderdeel van onze voortdurende inzet om het systeem en de politiecultuur in Chicago compleet te hervormen om zo de veiligheid van iedere inwoner te garanderen en het vertrouwen te herstellen dat onze politiemensen nodig hebben om hun werk veilig en goed te doen.”

Vanaf 1 januari wordt iedere agent in Chicago uitgerust met een stroomstootwapen. Daarvoor worden zevenhonderd extra tasers aangeschaft, een verdubbeling van het huidige aantal, en wordt extra training gegeven. Ook worden de agenten opgeleid om gespannen situaties te de-escaleren. De eerste lessen - presentaties en videotrainingen - worden vanaf komende week gegeven. Op een later moment worden die trainingen uitgebreid, waardoor politiemensen beter leren omgaan met bijvoorbeeld psychiatrische patiënten en daklozen.

Er wordt op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten gekeken naar manieren om het aantal doden door politiegeweld terug te brengen. Begin dit jaar kondigde Ferguson, waar de dood van een zwarte tiener tot rellen leidde, aan te experimenteren met niet-dodelijke wapens. President Obama riep in mei op tot demilitarisering van de politie: “Agenten die eruit zien als militairen kunnen het gevoel geven dat een stad belegerd wordt in plaats van beschermd.”

    • Bastiaan Nagtegaal