Dode en 11 gewonden bij grote ongelukken op A2 en A4

Bij een ongeval op de A2 nabij Maarssen is woensdag een dode gevallen. Zeven mensen raakten gewond, van wie enkelen ernstig. Volgens de politie is een auto vanuit Amsterdam richting Utrecht met zeer hoge snelheid op zijn voorganger ingereden, die vervolgens over de kop sloeg. De bestuurder is aangehouden. Het ongeluk zorgde voor een enorme ravage. De weg van Amsterdam naar Utrecht werd urenlang afgesloten.

Dit was gisteren niet het enige grote ongeluk op de Nederlandse snelwegen. Door toedoen van een spookrijder op de A4 bij Rotterdam raakten vier mensen gewond, onder wie de spookrijder zelf. De man raakte twee auto’s en een vrachtauto. De inzittenden van de auto, een vrouw en twee kinderen, zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De spookrijder is aangehouden. Het gaat om een 72-jarige man uit Rotterdam, zegt een politiewoordvoerder. Hoe hij op de verkeerde weghelft belandde, is nog onduidelijk. Hij had niet gedronken. Bloedonderzoek moet uitwijzen of hij onder invloed van medicijnen of andere middelen verkeerde.

Spookrijden komt geregeld voor op de Nederlandse snelwegen. Voor precieze statistieken over spookrijders verwijst de politie door naar de ANWB. Een woordvoerder daar meldt dat het gaat om „zo’n twee keer per week” dat iemand op de snelweg op de verkeerde weghelft belandt. Dat heeft lang niet altijd een ongeluk tot gevolg. (NRC)