Politie neemt meer dan 45.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag

Er is dit jaar naar schatting 65 miljoen euro uitgegeven aan legaal vuurwerk; meer dan vorig jaar.

In een woning in het Limburgse Landgraaf heeft de politie 313 kilo zwaar vuurwerk gevonden. Foto ANP (via politie Limburg)

De politie heeft tot dusver 45.268 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie (OM). Die ging op 1 oktober van start, toen had de politie ruim 12.000 kilo verboden vuurwerk geconfisqueerd.

Vorig jaar rond deze tijd ging het om bijna 40.000 kilo. Ook na de jaarwisseling probeert de politie illegaal vuurwerk in beslag te nemen.

Supersnelrechtzitting

In de afgelopen dagen heeft de politie honderden verdachten opgepakt. Zo werden in Vlaardingen 92 arrestaties verricht voor bezit en/of handel in illegaal vuurwerk; in Middelburg pakte de politie een 23-jarige man op bij wie 95 kilo illegaal vuurwerk in huis was gevonden en in Landgraaf vond de politie 313 kilo zwaar vuurwerk. In Apeldoorn werd er maar liefst 2500 kilo illegaal vuurwerk gevonden.

Voor wie tijdens nieuwjaarsnacht opgepakt wordt is er grote kans dat hij maandag voor de rechter moet verschijnen. Dan zijn de eerste supersnelrechtzittingen in onder meer Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, zo meldt ANP. Bij supersnelrecht staan verdachten binnen drie tot zes dagen voor de rechter. Het gaat dan alleen om zaken die rechtstreeks te maken hebben met Oud en Nieuw, verder moeten het eenvoudige zaken zijn, waarbij geen verder onderzoek nodig is.

Meer geld uitgegeven aan vuurwerk

Aan legaal vuurwerk hebben Nederlanders dit jaar weer meer geld uitgegeven. Het gaat naar schatting om 65 miljoen euro, dat heeft Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland laten weten aan ANP.

“We hebben sterk de indruk dat er weer een opgaande lijn te zien is”.

Het gaat om steeds minder knalvuurwerk, vijf jaar geleden maakte dat nog 30 procent uit van de totale aankoop van legaal vuurwerk. Inmiddels is dat nog maar 8 procent. In de afgelopen twee jaar ging met Oud en Nieuw voor 63 miljoen de lucht in. De vuurwerkverkoop bereikte in 2009 een hoogtepunt met 74 miljoen euro.

    • Huib de Zeeuw