Olieplatforms Noordzee ontruimd wegens losgeslagen schip

Ruim 300 mensen zijn van drie boorplatforms gehaald. De productie in twee olievelden is stilgelegd.

Aan boord van het Valhall-platform werken ruim 200 mensen. Foto Kjetil Alvsvik / EPA/BP

In de Noordzee is een aantal boorplatforms ontruimd vanwege een losgeslagen schip. Dat meldt persbureau Reuters. Tijdens een storm raakte woensdagavond een onbemand schip op drift. Dat schip dreef richting Vallhall-veld, zo’n 350 kilometer ten noorden van Nederland, waar oliemaatschappij BP een platform uitbaat.

Volgens Reuters is donderdagmiddag het gevaar geweken en dreef het schip langs het platform. Tussen het schip en de Noorse kust liggen geen andere installaties. Het is nog onduidelijk wanneer de werkzaamheden op het Vallhall-veld weer worden hervat.

Geëvacueerd

Als het schip het platform had geraakt, had dat voor grote schade kunnen zorgen. De ruim 200 werknemers op dit platform zijn daarom allemaal geëvacueerd. Een deel van de werknemers werd vannacht en vanochtend al per helikopter geëvacueerd, maar er bleven 71 mensen aan boord om de productie voort te zetten. Zij zijn donderdag ook van het platform afgehaald. De productie van het platform ligt stil. Normaal gesproken worden er 50.000 vaten olie per dag opgeboord uit het Valhall-veld. Het platform staat met een pijpleiding direct in verbinding met de Duitse stad Emden, aan de grens met Nederland.

Ook twee platforms van het bedrijf ConocoPhillips zijn gedeeltelijk ontruimd. 145 werknemers zijn geëvacueerd in het Ekofisk-gebied, ten noorden van Valhall. Ook daar is de productie stilgelegd.

Meer problemen door storm

Het losgeslagen schip is een onbemand ponton, de Eide Barge 33. Het schip is ruim honderd meter lang en dertig meter breed. Het schip heeft geen eigen aandrijving en werd gesleept door een ander schip, maar door de storm is de sleepkabel losgeslagen. De Noorse kustwacht probeert het losgeslagen schip weer op sleeptouw te krijgen. Dat is niet makkelijk, aangezien de golven nog steeds tien tot vijftien meter hoog zijn.

Het losgeslagen schip is niet het enige gevolg van de storm op woensdagavond. Op een drijvend booreiland van de Chinese maatschappij COSL kwam gister iemand om het leven, nadat het platform werd geraakt door een hoge golf. Dat gebeurde bij Troll, een groot gas- en olieveld ten westen van de Noorse stad Bergen. Er vielen ook twee gewonden bij het ongeluk. Het platform is op eigen kracht teruggevaren naar het vasteland. Bijna de helft van de ruim honderd werknemers werden van boord gehaald.

De locatie van het Valhall-platform:

    • Wouter van Dijke