In beeld

Obama’s jaar in foto’s (inclusief het verhaal achter een iconisch beeld)

Nog één jaar. Volgend jaar rond deze tijd is bekend wie Barack Obama opvolgt als president van de VS. Dit was het jaar van Obama.
25 januari. Obama wordt in New Delhi ontvangen door de Indiase premier Narendra Modi. Links de First Lady.
Official White House Photo / Pete Souza
10 februari. Er zijn elk jaar weer tientallen foto's waarop Obama aan het basketballen is. Hier doet hij - in het Witte Huis - alsof.
Official White House Photo / Amanda Lucidon
7 maart. Obama houdt de hand van Congreslid John Lewis vast tijdens een herdenkingstocht in de staat Georgia. Het was vijftig jaar geleden dat vijfhonderd zwarte Amerikaanse demonstranten van Selma naar Montgomery liepen in de strijd om gelijkheid. Bij de brug - waar Obama naar toe loopt - werden de demonstranten met bruut geweld tegengehouden. Obama's dochters lopen naast hun oma, Michelle's moeder Marian Robinson.
Official White House Photo / Lawrence Jackson
27 maart. Michelle Obama en haar man vlak voor een video-opname in de Diplomatic Reception Room.
Official White House Photo / Amanda Lucidon
6 april. Michelle Obama begon dit jaar haar Gimme Five-initiatief, waarbij zij Amerikanen oproepen anderen een high five te geven als ze iets gezonds doen. Hier poseert ze met de president voor een foto op het Instagram-account van Gimme Five.
Official White House Photo / Pete Souza
8 juni. Een inmiddels iconische foto die suggereert dat de Duitse Angela Merkel en Obama een lang en stevig gesprek voeren in Garmisch-Partenkirchen tijdens de G7-top. In het echt vroeg Merkel alle wereldleiders te gaan zitten, was Obama de eerste en staan andere regeringshoofden net buiten beeld. Enkele seconden nadat de foto genomen is, zitten ook zij allemaal.
AP / Michaek Kappeler
17 september. Obama ontvangt de drie mannen, waaronder twee soldaten, die tijdens hun vakantie in de Thalys tussen Amsterdam en Parijs een mogelijke terrorist wisten te overmeesteren.
EPA / Shawn Thew
23 september. Obama met paus Franciscus in het Witte Huis.
Reuters / Jonathan Ernst
28 september. Ondanks de spanningen dit jaar tussen Rusland en de VS schudden Poetin en Obama elkaar de hand bij de Verenigde Naties in New York.
Reuters / Kevin Lamarque
25 november. Traditie. Elk jaar wordt een kalkoen (een relatief mooie, altijd) 'gratie verleend' met Thanksgiving. Dit dier krijgt dan ook de titel 'National Thanksgiving Turkey'. Het was de 68e keer dat dit gebeurde.
Reuters / Carlos Barria
30 november. Obama op straat in Parijs. Links de burgemeester, rechts president Hollande.
Reuters / Kevin Lamarque
28 december. Vakantie. Zoals vaker brengt Obama zijn Kerstvakantie door op Hawaii. Hier op de Mid-Pacific Country Club in Kailua.
Reuters / Jonathan Ernst