Nieuwjaarsduik 1 januari, Scheveningen, Nederland

Foto ANP/ BRAM VAN DER BIEZEN

Het doet pijn, als je het koude water inloopt. Steken in voeten en handen, maar op wilskracht loop je door – buik onder water, hals, en dan kopje onder. Hyperventileren ga je, even, van koud water, en de meeste nieuwjaarsduikers zijn er al uit voordat er een soort kille rust komt in hun slag, en ze zelf aanvoelen als vloeibaar ijs. Het is heerlijk om verstild te zwemmen in koud water, maar daar doen de meesten het niet voor, op 1 januari. Met duizenden – de nieuwjaarsduik wordt ieder jaar populairder – rennen ze overal in Nederland het water in, en er even snel weer uit. Voor de kick van de schrik. Maar in echt koude landen als Rusland en Finland weten ze al eeuwen: het voelt gewoon goed. Elsje Jorritsma, redacteur binnenland.