Microsoft informeert gebruikers over staatshackers

Het bedrijf laat het gebruikers voortaan weten als overheden bijvoorbeeld hun Hotmail checken.

De Microsoft Campus in Redmond. Foto Koen van Weel / ANP

Microsoft gaat het gebruikers van onder meer e-maildienst Outlook.com laten weten als overheden geprobeerd hebben hun account te hacken. Reden is dat er dan rekening mee gehouden moet worden dat de aanvallers mogelijk geavanceerder of volhardender te werk gaan dan als bijvoorbeeld cybercriminelen proberen in te breken, schrijft het Amerikaanse techbedrijf op zijn website. Andere internetdiensten waarschuwden al langer specifiek voor staatshackers.

Er werd al gewaarschuwd als vermoed wordt dat aan de beveiliging van een Microsoft-account gemorreld is, schrijft het bedrijf. Daarbij wordt ook vermeld welke maatregelen gebruikers kunnen nemen. De mededeling dat de hacker mogelijk voor de overheid werkt, moet gebruikers daarin bijstaan. Microsoft benadrukt dat er niet alleen een melding komt als er daadwerkelijk in een account is ingebroken; ook mislukte pogingen worden opgemerkt.

Volgens persbureau Reuters hebben andere bedrijven, zoals Facebook, Twitter en Yahoo, sinds oktober vergelijkbare maatregelen getroffen. Google zou al sinds 2012 waarschuwen, en dat naar eigen zeggen inmiddels eens in de zoveel maanden tienduizenden keren doen.

Reuters had Microsoft eerder deze maand kritische vragen gesteld over de gehackte Hotmail-accounts van Chinese minderheden, onder wie Tibetanen en Oeigoeren. In 2011 bleek dat de Chinese overheid daar achter zat. Microsoft zou hen hebben laten weten dat ze hun wachtwoorden moesten veranderen, maar had niet vermeld dat de accounts waren gehackt.

    • Bastiaan Nagtegaal