Kijken: dit is hoe de wereld 2016 viert

Vuurwerk, ballonnen en veel lasers: dit is hoe verschillende hoofdsteden het nieuwe jaar inluiden.

Vuurwerkshow bij Sydney's Opera House in Australië. Jason Reed / Reuters

Donderdagochtend om 11.00 Nederlandse tijd was het op de eilandstaatjes Samoa en Kiribati in de Stille Oceaan al feest. Alhoewel, op het westelijke gedeelte van Samoa dan. In het oosten is het pas als laatst 2016, want dit deel van het eiland hoort bij Amerika.

Nieuw-Zeeland en Australië volgden hierna. Op de Sky Tower in Auckland werd traditiegetrouw vuurwerk afgeschoten, dit jaar gechoreografeerd op Nieuw-Zeelandse muziek. In Sydney speelde zich om 14.00 uur een heel vuurwerkspektakel af bij de Opera House. Het is een van ‘s werelds grootste vuurwerkshows waarbij ongeveer één miljoen toeschouwers werden verwacht.

Om 16.00 was Tokio aan de beurt. Naast een vuurwerkshow werden honderden ballonnen de lucht in gelaten bij de Tokyo Tower in de Japanse hoofdstad.

De Chinese hoofdstad Peking luidde daarna het nieuwe jaar in. Bij de Verboden Stad werden om 17.00 uur vervolgens kilo’s vuurwerk afgestoken:

Ook in Dubai werd om 21.00 Nederlandse tijd het nieuwe jaar traditioneel ingeleid met groot vuurwerk. Centraal stond de Burj Khalifa, met 828 meter de hoogste toren ter wereld. Een smet op de festiviteiten was een grote brand in een nabijgelegen wolkenkrabber. Ondanks de brand, waarbij zestien gewonden vielen, ging de vuurwerkshow gewoon door.

Daarna was Europa aan de beurt. Traditioneel werden de Britten getrakteerd op een minuten durende vuurwerkshow rondom beroemde bouwwerken in Londen, zoals de Big Ben en de Tower Bridge.

En zo zag de show er uit in Parijs.
https://www.youtube.com/watch?v=z00wxBVTUU8

In Amsterdam was een grote vuurwerkshow rond het IJ. Op het Scheepvaartmuseum werden beelden geprojecteerd ter gelegenheid van het vrijdag begonnen voorzitterschap van de EU. Bekijk hier de beelden bij de NOS.

Zo begon het nieuwe jaar in New York op Times Square.

    • Laura van der Reijden