‘IS-strijders gijzelen burgers in veroverde stad Ramadi’

Door de maandenlange gevechten en bombardementen ligt 80 procent van de Iraakse stad Ramadi in puin.

Een Iraakse soldaat met de nationale vlag in de stad Ramadi. De stad is bijna geheel verwoest, ook zijn er nog IS-strijders aanwezig. Foto Osama Sami/ AP

In de bijna geheel veroverde stad Ramadi houden strijders van Islamitische Staat (IS) ongeveer tweehonderd gezinnen gegijzeld. Ze worden omgebracht wanneer de het Irakese leger doorgaat met de jacht op IS-strijders, zo beweert een bestuurder van de provincie Anbar waar Ramadi toebehoort.

De Amerikaanse tv-zender CNN meldde eerder vandaag dat inwoners van Ramadi gebruikt worden als menselijk schild.

Stadsguerrilla in Ramadi; stad bijna geheel verwoest

Eerder deze week liet het Irakese leger weten dat ze provinciestad Ramadi hadden veroverd, maar dat blijkt minder definitief dan gemeld. Er zouden nog ongeveer 700 IS-strijders in de stad zitten die een stadsguerrilla voeren tegen het Iraakse leger.

Door de maandenlange gevechten van het Iraakse leger-gesteund door bombardementen van de Verenigde Staten- ligt ongeveer 80 procent van Ramadi in puin. Dat laat een bestuurder van de Abarprovincie weten, zo meldt Al Jazeera. Nadat de stad in mei in handen viel van IS heeft de VS meer dan zeshonderd luchtaanvallen uitgevoerd; het is onduidelijk hoeveel burgerslachtoffers hierbij zijn gevallen.

Meer dan drieduizend huizen zouden zijn verwoest. Volgens lokale functionarissen is het nog te vroeg voor inwoners van Ramadi om terug te keren naar hun stad. De terreurbeweging heeft veel landmijnen achter gelaten, daarnaast is bijna de gehele infrastructuur verwoest.

    • Huib de Zeeuw