Iraanse president Rouhani wil raketprogramma versnellen

Dit om eventuele sancties van de Verenigde Staten voor te zijn.

De Iraanse president Hassan Rouhani. Foto Raheb Homavandi/ Reuters

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft de minister van Defensie opdracht gegeven om het raketprogramma te versnellen. Dit om eventuele Amerikaanse sancties tegen het Iraanse defensieprogramma voor te zijn. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau Fars News Agency.

Volgens Rouhani heeft Iran het recht om raketten te ontwikkelen, daarbij gaat het niet om raketten met nucleaire kernkoppen. In juli sloot Iran met de zes wereldmachten een historisch akkoord waarbij Iran beloofde om haar nucleaire programma stop te zetten in ruil voor het afbouwen van de internationale sancties. Het wapenembargo blijft nog wel vijf jaar van kracht.

‘Vijandige Amerikaanse politiek’

In de geschreven verklaring aan de Iraanse minister van Defensie, generaal Hossein Dehqan, schrijft Rohani dat de Verenigde Staten een “vijandige politiek voert” dat zich bemoeit met het Iraanse recht om haar defensieprogramma te ontwikkelen. De VS zou namen van Iraniërs en instituties die aan het wapenprogramma werken op de sanctielijst willen plaatsen, aldus de Iraanse president.

Rohani laat verder weten dat het raketprogramma bedoeld is voor defensieve doeleinden. Iran is geen bedreiging voor een andere staat, maar “levert een bijdrage aan regionale stabiliteit en veiligheid”.

Iran is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en steunt ook de Houthi-rebellen in Jemen.

    • Huib de Zeeuw