In 2016 betaal jij je boodschappen met je mobiele telefoon

iStock

In een winkel of restaurant cash afrekenen? Hopeloos ouderwets. Maar ook het pinnen moet met zijn tijd meegaan; in 2016 betaal jij met nieuwe systemen, en steeds meer met je telefoon.

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland, zegt: “iDeal is nu verantwoordelijk voor 50 procent van alle digitale transacties. We waren er snel bij met internet, en kijken nu naar de mogelijkheden met de smartphone.”

Wat kun je precies verwachten in 2016?

QR-Codes

Beeld Wikipedia

Beeld Wikipedia

Wie kent ze nog? Die zwart-witte vierkanten waar je met je telefoon een foto van maakte om meer informatie over een product of dienst te krijgen. Boudewijn voorspelt een tweede leven voor de QR-codes en zegt dat we daarmee midden 2016 bij iedere Nederlandse bank via mobiel bankieren kunnen betalen.

“Het is heel makkelijk. Je scant de code, waardoor je onmiddellijk naar de mobiele app van je bank gaat. Met je vijfcijferige pincode kun je het bedrag direct overmaken.”

Volgens Boudewijn zal deze betaalmogelijkheid vooral aanslaan bij kleinere winkels, omdat die winkeliers dan geen betaalautomaat hoeven te kopen.

Samsung Pay

Deze mobiele betaalmethode is sinds augustus in Zuid-Korea mogelijk en sinds september in de Verenigde Staten. Samsung Pay is geïnstalleerd op de Galaxy Note 5, de Galaxy S6 Edge, de Galaxy S6 en de S6 Edge Plus.

Samsung Pay kan de magneetstrip van bankpassen en creditcards nabootsen met een systeem dat ‘Magnetic Secure Transmission’ (MST) heet. Daardoor kun je met Samsung Pay op 30 miljoen plekken ter wereld betalen. Samsung Pay heeft ook Near Field Communication (NFC); dat systeem wordt in Nederland gebruikt voor contactloos betalen, en werkt alleen bij betaalautomaten met een NFC-functie.

Maandag zei Samsung Pay online betalingen te gaan invoeren. Producenten willen ook uitbreiden naar andere landen, waaronder China. Daarnaast kijken ze vooral naar Europa.

Apple Pay

Apple Pay werd gelanceerd in september 2014 en is mogelijk op de Apple Watch, de iPhone 6 en de iPhone 6+. Het betalingssysteem is ingevoerd in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Apple Pay is iets minder bruikbaar dan Samsung Pay, doordat het alleen een NFC-functie heeft.

Toch gaat ook Apple in 2016 uitbreiden naar minstens vijf landen. In Nederland leek het in oktober dat Apple Pay in aankomst was, doordat de Apple Pay icoontjes tijdelijk verschenen op Google Maps.

Android Pay

Android Pay werd deze herfst gelanceerd in de Verenigde Staten, en is mogelijk op elk apparaat met NFC-functie en Android 4.4 KitKat of hoger. Dit systeem is Googles antwoord op Apple Pay, en gebruikt ook uitsluitend de NFC-functie. Met Android Pay kun je ook in-app aankopen doen.

Naar eigen zeggen gaat Android Pay in 2016 uitbreiden naar andere landen. Een woordvoerder van de ING zegt dat de bank ontwikkelingen als Samsung Pay, Apple Pay en Android Pay nauwgezet volgt. De bank ziet deze apps als het meest belovend.

Contactloos betalen

Boudewijn verwacht een stijging in het aantal contactloze betalingen, omdat deze methode twee keer sneller is dan een gewone transactie. Contactloos betalen werkt ook met de NFC-functie, die in Nederland gemiddeld bij een op de drie betaalautomaten is geïnstalleerd.

Contactloos betalen is met allerlei NFC-chips mogelijk. Zo zijn er de pinpassen van ABN Amro, ING en Rabobank, maar ook die van kleinere banken zoals SNS, Triodos en Knab. Rabobank en ING hebben daarnaast een app, waardoor je je telefoon kunt scannen in plaats van je bankpas. Deze apps zijn niet beschikbaar voor iPhones, want Apple blokkeert de NFC-functie voor alle andere toepassingen dan Apple Pay.

Bron: Betaalvereniging Nederland

Een woordvoerder van de ING: “Contactloos betalen is populair, de smartphone nog populairder. Zoals het er nu voorstaat, zal de ING Mobiel Betalen App het goed doen in 2016.”

    • Liz Zoetekouw