Grote brand in wolkenkrabber Dubai onder controle

Bij de evacuatie vielen zeker zestien gewonden. De ruim 300 meter hoge toren was volgeboekt vanwege het goede zicht op de vuurwerkshow.

Foto: Karim Sahib / AFP

In een 302 meter hoge wolkenkrabber in Dubai is donderdagavond een grote brand ontstaan voor de oudejaarsviering. Dat meldt persbureau AP. Terwijl de toren in lichterlaaie staat en brandend puin naar beneden komt, is het vuurwerk in de golfstaat gewoon van start gegaan. Voor zover bekend zijn er veertien lichtgewonden en één persoon die een hartaanval kreeg.

Update 22.06 uur: geen Nederlanders betrokken
Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is er op het moment geen reden om aan te nemen dat er Nederlanders betrokken zijn bij de brand.

Update 1 januari, 7.54 uur: meer gewonden
Al Jazeera meldt dat er inmiddels zeker zestien gewonden zijn. Berichten dat er ook iemand zou zijn overleden, zijn niet bevestigd. De wegen naar de wolkenkrabber zijn nog altijd afgesloten door de autoriteiten.

Update 1 januari, 11.43 uur: brand onder controle
Reuters meldt dat de brandweer in Dubai het vuur onder controle heeft. Wel komt er nog witte rook van het gebouw af.

De gewonden vielen door het gedrang bij de evacuatie en door de vrijgekomen rook. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Tegen tien uur ‘s avonds (lokale tijd) ontstond de brand op de twintigste verdieping. Volgens AP waren er om kwart voor twaalf enkele zware explosies te horen vanuit het gebouw.

Het gaat om de Address Downtown Dubai; op de 63 verdiepingen is een hotel met 626 luxe appartementen en bijna 200 kamers gevestigd. De toren zat volgeboekt omdat die een goed uitzicht biedt op de skyline van Dubai, waar om 21.00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar werd ingeluid met groots vuurwerk. Duizenden mensen stonden al aan de voet van de toren om te kijken en zijn door de autoriteiten op afstand gehouden.

Ondanks de brandende toren is de vuurwerkshow alsnog begonnen.

    • Sjoerd Klumpenaar