The Lone Ranger SBS 6, 20.30-23.50u.

(Gore Verbinski, 2013). Hoewel hij in het jaarlijstje van Quentin Tarantino eindigde, was The Lone Ranger tweeënhalf jaar geleden een enorme flop. Eigenlijk volkomen ten onrechte, de western was de intelligentste en meest onderhoudende blockbuster van die zomer. De mislukking zou te maken kunnen hebben met de toon van de film, die de hele Lone Ranger-mythologie, al decennialang onderdeel van de Amerikaanse populaire cultuur, met flink wat ironie en spot aanpakte. Tekenend is de beslissing om de Comanche Tonto (Johnny Depp) als hoofdpersoon te nemen. Ook fungeert de trouwe metgezel van de gemaskerde Lone Ranger (Armie Hammer) als verteller, waardoor het niet meer om de blanke visie op het Wilde Westen gaat maar om die van de Indianen. Net als Once Upon a Time in the West herbergt The Lone Ranger forse kritiek op het kapitalisme. Hebzucht viert hoogtij en de zucht naar nog meer geld leidt onherroepelijk tot corruptie, machtsmisbruik en milieu-uitwassen: „nature is off balance” zegt Tonto een paar keer als er weer eens iets vreemds gebeurt in de natuur.

    • André Waardenburg