Erdogan: dit jaar 3.100 PKK-strijders geëlimineerd

In een eindejaarstoespraak beloofde de Turkse president het land te zuiveren van de Koerdische beweging.

Demonstranten in Diyarbakir tegen de Turks-Koerdische strijd worden belaagd met traangas. Foto Bulent Kilic / AFP

Turkse troepen hebben in 2015 zeker 3.100 strijders van de Koerdische beweging PKK “geëlimineerd”. Dat zei de Turkse president Erdogan donderdag in een toespraak op de Turkse tv ter gelegenheid van de jaarwisseling, meldt AFP. Erdogan beloofde Turkije alles in het werk te stellen om het land van de PKK te “zuiveren”:

“De republiek Turkije heeft de mogelijkheid en vastberadenheid de separatistische terroristische organisatie PKK te verslaan. Onze veiligheidstroepen zuiveren de bergen en steden van deze terroristen en zullen dat blijven doen.”

De PKK-strijders werden gedood bij acties in zowel Turkije als Noord-Irak, zei Erdogan. Er kwamen volgens hem ook 200 politieagenten en soldaten van regeringszijde om het leven.

In de zomer kwam er een einde aan een twee jaar durend staakt-het-vuren tussen Turkije en de PKK. In oktober kondigde de PKK weer kort een staakt-het-vuren af in aanloop naar de Turkse parlementsverkiezingen. Na de verkiezingszege waarbij Erdogans AKP de absolute meerderheid behaalde zei hij ook al dat de PKK moest worden geëlimineerd.

Escalatie

Het geweld escaleert steeds verder. In december begon de regering een offensief met tienduizend troepen in de overwegend Koerdische steden Silope, Cizre en Diyarbakir. Met tanks trok het leger de steden in. Volgens de pro-Koerdische politieke partij HDP zijn bij gevechten al 56 burgers omgekomen, schrijft AFP.

Onze correspondent Marloes de Koning schreef vorige week over de gevechten tussen Turkije en de Koerden:

“Het Turkse leger geeft op zijn website updates van de aantallen doden en gewonden tijdens het offensief dat een week geleden begon. Intussen zijn 110 ‘separatisten’ gedood, een term die aangeeft hoe veel Turken de PKK zien, namelijk als een bedreiging voor de eenheid van het land. Over burgerslachtoffers heeft het leger het niet.”

De PKK vecht ook tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije wordt sterk bekritiseerd omdat het zegt een tegenstander van IS te zijn, maar ook de PKK bevecht.

    • Joram Bolle