Een dag voor verjaring wordt Cosby vervolgd

Nieuw gekozen aanklager Kevin Steele begint op de valreep een zaak.

Bill Cosby werd woensdag meteen voorgeleid in Pennsylvania. Foto Matt Rourke/AP

Veertien maanden geleden werd acteur Bill Cosby door komiek Hannibal Buress uitgemaakt voor verkrachter. Het filmpje werd een hit, en tientallen vrouwen meldden zich met verhalen over seksueel geweld door Cosby. Maar ondanks de grote publieke verontwaardiging bleef vervolging uit. Tot woensdag. Openbaar aanklager Kevin Steele uit Cosby’s woondistrict Montgomery maakte bekend dat hij vervolgd gaat worden voor een zaak uit 2004.

De voormalige tv-ster wordt vervolgd wegens aanranding, met verzwarende omstandigheden. Daarop staat in Pennsylvania een minimale celstraf van vijf jaar. Steele maakte de vervolging op het allerlaatste moment bekend. Op 1 januari zou de zaak verjaren, en zou Cosby de dans ontspringen, zoals al gebeurde bij tientallen andere beschuldigingen door vrouwen. Cosby werd woensdagmiddag meteen voorgeleid voor de rechtbank. Hij is op borgtocht vrijgelaten. Zijn zaak wordt in januari behandeld.

Het filmpje waarin Hannibal Buress Cosby een verkrachter noemt:

De zaak waarvoor Cosby alsnog vervolgd wordt, gaat over de Canadese ex-basketballer Andrea Constand. Zij werkte in 2004 in de technische staf van het team van Temple University. Cosby zat in de Raad van Toezicht van die universiteit. Constand en Cosby ontmoetten elkaar in 2002, raakten bevriend, en zij kwam soms bij hem thuis. Op een avond in 2004 heeft Cosby, volgens de aanklacht, de vrouw gedrogeerd met vijf pillen en een glas wijn. Daarna heeft hij de vrijwel bewusteloze vrouw misbruikt.

Pillen onder druk

Constand klaagde Cosby een jaar later al aan, maar de zaak werd geschikt door een civiele rechtbank. Dat gebeurde na een hevige campagne door de advocaten van Cosby, die Constand ervan beschuldigden uit te zijn op Cosby’s geld. Merkwaardig genoeg heeft Cosby in deze rechtszaak toegegeven dat hij Constand „anderhalve pil” had gegeven, om daarna seks met haar te hebben.

Volgens aanklager Kevin Steele zijn er „nieuwe feiten” aan het licht gekomen die vervolging mogelijk maken. Hij doelt daarmee op de meer dan veertig vrouwen die sindsdien vergelijkbare verhalen hebben verteld. Opvallend is dat ze sterk overeenkomen. In veruit de meeste gevallen diende Cosby onder druk slaapmiddelen of andere pillen toe, waarna hij seks met de vrouwen had, of dat probeerde. Ook probeerde hij voor die tijd een vertrouwensrelatie met de vrouwen op te bouwen.

Voormalig model Janice Dickinson zegt ook slachtoffer te zijn geweest van Cosby. Ze deed onder meer haar verhaal bij CNN:

Dat het nu opeens wel tot vervolging komt, heeft ook een politieke reden. Openbaar aanklager is een gekozen functie. Vorige maand won de Democraat Kevin Steele de verkiezingen in zijn district Montgomery. Hij voerde campagne tegen de Republikein Bruce Castor, de man die in 2005 weigerde Cosby te vervolgen. In zijn campagne beloofde Steele „gerechtigheid” in de zaak-Cosby.

Hoewel sommige beschuldigingen tegen Bill Cosby al jaren bekend zijn, is hij pas dit jaar van zijn voetstuk gevallen. Hij schreef in de jaren tachtig geschiedenis met The Cosby Show, een sitcom over een gegoed Afro-Amerikaans gezin. Cosby werd niet alleen een van de succesvolste zwarte acteurs, maar groeide ook uit tot een pleitbezorger van traditionele familiewaarden. Tot dit jaar dan.

Lees ook: 35 vrouwen kijken Cosby aan

Lees verder: de longread van The Washington Post met uitgebreide getuigenissen van vrouwen die hij zou hebben misbruikt.

    • Guus Valk