Doodstraf voor moord op seculiere blogger in Bangladesh

In 2013 werd Ahmed Rajib Haider vermoord door islamitische extremisten met hakmessen.

Betogers uitten in november tijdens een fakkeloptocht in Dhaka hun woede over de twee moordaanslagen op seculiere uitgevers.

Een rechtbank in Bangladesh heeft negen extremistische moslims veroordeeld voor de moord op de atheïstische blogger Ahmed Rajib Haider in 2013. Drie van hen krijgen de doodstraf. Dat meldt persbureau AFP.

De leider van de militante islamitische beweging Ansarullah Bangla Team, Mufti Jashimuddin Rahmani, kreeg volgens de Engelstalige Bengaalse krant The Daily Star vijf jaar cel. Eén iemand kreeg levenslang, drie moeten tien jaar de cel in en een ander drie jaar.

Haider werd in 2013 met kapmessen vermoord in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, nadat hij op een internetforum openlijk kritiek had geleverd op fundamentalistische moslims. Hij was zo erg toegetakeld dat hij amper geïdentificeerd kon worden.

De blogger was actief in de Shabaghbeweging: hij wilde dat de daders van oorlogsmisdaden in de Bengaalse onafhankelijkheidsoorlog van 1971 ter dood werden veroordeeld, waaronder Abdel Quader Mollah, de leider van de Jamaat-e-Islami-beweging, die door het Internationaal Strafhof schuldig was bevonden aan oorlogsmisdaden.

Fundamentalistische minderheid

Er worden vaker seculiere bloggers vermoord door extremistische moslims in Bangladesh. In februari van dit jaar werd Avijit Roy met kapmessen vermoord; een maand later overkwam Washikur Rahman hetzelfde. Zijn moordenaars zouden boos geweest zijn over een blog dat Rahman schreef over de profeet Mohammed. In mei werd blogger Ananta Bijoy Das ook doodgehakt.

In november werden twee uitgevers vermoord in Bangladesh, ook met kapmessen. Betogers gingen de straat op uit woede om de de moorden. Dit jaar pleegden fundamentalistische moslims verder moorden op een Italiaanse medewerker van de Nederlandse hulporganisatie ICCO en een Japanse landbouwexpert, een bomaanslag op de shi’itische minderheid en een reeks moorden op soefi’s, representanten van een mystieke vorm van de islam die de radicalen niet aanstaat.

Bangladesh kent een minderheid van islamitische fundamentalisten. De regering wordt bekritiseerd omdat er wordt gesproken van “geïsoleerde incidenten”.

    • Joram Bolle