Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

De zeven plagen van de EU

‘Een Unie die verbindt’, was een klein jaar geleden het streven van Nederland tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016. Inmiddels hebben de Griekse crisis, terreuraanslagen en de vluchtelingenstroom de Europese solidariteit op de proef gesteld. Dit worden de zeven grootste uitdagingen voor het Nederland EU-voorzitterschap.

Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA), de minister die vorig jaar nog over de ambitie van ‘een Unie die verbindt’ schreef, wist toen nog niet welke achtbaan de EU te wachten stond. Hij werd gedwongen zijn ambities bij te stellen. Het Nederlandse kabinet streeft er nu naar om „de zaak bij elkaar te houden”, zei hij onlangs in de Tweede Kamer. Een Unie die verbindt lijkt te hoog gegrepen. Het zou weleens het moeilijkste EU-voorzitterschap kunnen worden dat Nederland ooit heeft gekend, waarschuwde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Het moeilijkste „dat überhaupt ooit heeft plaatsgevonden”, grapte premier Mark Rutte. Volgens Koenders zijn er inderdaad „veel centrifugale krachten” die de EU bedreigen.

Wat zijn de grootste uitdagingen waar Nederland als EU-voorzitter mee te maken krijgt? Beweeg met je muis over de kaart en lees over elke van de zeven Europese plagen: