Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP/Remko de Waal

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media

Leveranciers van V&D zijn bang dat ze hun geld niet krijgen. Sommige spullen zijn wel geleverd, maar nog niet betaald. In het Financieele Dagblad zegt advocaat Derk van Geel, die een aantal leveranciers bijstaat, dat er veel onduidelijkheid heerst over de betalingen. Leveranciers zijn bang dat eigenaar Sun er met het geld vandoor gaat.

Zij hebben pandrechten op de voorraden bedongen toen zij de banken uitkochten in juli van dit jaar.

Het is volgens Van Geel onduidelijk of de huidige omzet naar Sun gaat of naar de leveranciers. De bewindvoerders hebben nog geen antwoord gegeven op die vraag. De angst van de leveranciers is dat zij zullen opdraaien voor de kosten van het openhouden van de winkels tijdens de surseance.

Het uitgangspunt is dat Sun die surseance financiert. Dagverse producten die La PLace elke dag nodig heeft moeten bijvoorbeeld betaald worden. Gebeurt dat uit de opbrengsten van de verkoop van de spullen van de leveranciers, of betaalt Sun dat?

Amerikanen nemen aandeel in Batenburg

Het Amerikaanse Goldman Sachs heeft nu 3,27 procent van de aandelen in het Rotterdamse installatiebedrijf Batenburg. De bank was verplicht dat te melden bij de Autoriteit Financiële Markten nu het belang groter is dan 3 procent, zo meldt de Volkskrant.

De investeringsmaatschappij VP Exploitatie van de Brabantse familie Van Puijenbroek verwierf onlangs een meerderheidsbelang in Batenburg. VP Exploitatie heeft nu 77,18 procent van de aandelen. De familie Puijenbroek verdiende haar kapitaal in de textielsector, en is een belangrijke aandeelhouder van De Telegraaf.

Batenburg begon in 1911 met de installatie van verlichting en de verkoop van radio’s, schrijft de Volkskrant. Na de oorlog speelde het een grote rol bij het op gang brengen van de stroomvoorziening in Rotterdam. Het bedrijf telt nu 839 medewerkers en maakte in 2014 een omzet van 140,7 miljoen euro.

DA gaat samenwerken met DIO

De nieuwe eigenaar van DA wil gaan ‘samenwerken’ met Faco, het moederbedrijf van drogisterijketen DIO. Dat schrijft RTL Z. Er wordt ‘gediscussieerd’, zegt algemeen directeur Jan Bouwman bij RTL Z. Een overname wil hij niet bevestigen.

Holland Pharma heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse Drogisterij Service, waar het servicekantoor en distributiecentrum van franchiseketen DA nu onder vallen. Samen zouden DA en DIO 500 winkels hebben. Samenwerken zou handig zijn, denkt Bouwman.

Als de twee ketens worden samengevoegd, kun je weer meedoen in het grote geweld van Kruidvat, Etos en Trekpleister. Je kunt dan meer acties doen en meer afnames afspreken, waardoor je je qua prijs anders kunt positioneren.

In tegenstelling tot DA zijn de tweehonderd franchisewinkels van DIO wél winstgevend.