Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Denzel Washington en de selfie-generatie

Foto ANP

NRC-correspondent Diederik van Hoogstraten is lid van de Hollywood Foreign Press Association. In de nieuwe rubriek Inside Hollywood belicht hij elke week de Californische entertainmentwereld.

Denzel Washington is nooit te beroerd om te poseren. Leuk, zelfs. Maar er is iets veranderd en hij vindt het veelzeggend. Vroeger wilden fans een foto ván hem. Nu eisen ze dat hij figureert in hún foto’s. Hij schudt zijn hoofd en glimlacht zo melancholisch als Whip Whitaker, het gedrogeerde personage in Flight (2012).

“Maar ik doe het nog steeds.”

Niet dat hij wil zeuren over de selfie-generatie, bezweert Washington tijdens een ontmoeting met een paar journalisten in Beverly Hills. Op een klagende senior zit niemand te wachten. Maar vroeger was het - hoe zegt een acteur van 61 dat? Nou ja, anders.

Decennia geleden zag Denzel de baanbrekende zwarte filmster Sidney Poitier eens zitten. Zomaar, alleen, in een boekhandel. Bibberend, heel voorzichtig durfde hij zijn CV en foto aan hem te geven. Washington lacht: het gegrinnik dat we kennen uit speelfilms als The Pelican Brief (1993).

“Nu komen die jonge acteurs op me af met hun mobieltje om heel relaxed hun video’s te laten zien.”

De acteur, die vrijwel elke dag bokst, ziet er jong uit in een blauw pak met donker T-shirt. Het haar nog altijd zwart, de tanden parelmoer. Hij voelt zich ook jong - te jong voor de oeuvreprijs die hij op 10 januari zal krijgen tijdens het Golden Globes-gala in Los Angeles. “Ik hoop dat dit geen lifetime achievement award is”, mompelt hij over de Cecil B. DeMille-onderscheiding die hij krijgt voor zijn meesterlijke acteerloopbaan.

Washington verkeert in goed gezelschap: eerder ontvingen fenomenen als Woody Allen en Morgan Freeman de prijs. En de Globe - zijn derde - markeert voor Washington een keerpunt. Al geruime tijd heeft hij niets nodig, zijn nettowaarde wordt op 140 miljoen dollar geschat. De vraag “wat nu?” zoemt door zijn kop.

Washington zakt onderuit, als de koning van Hollywood. Minder acteren, meer inspireren, dat wil hij. Okay, hij roept dat hij de nieuwe James Bond moet worden, er komen nieuwe actiefilms aan en hij zal opduiken bij betaalzender HBO. Maar het plan van de domineeszoon is om jongeren aan het denken te zetten.

“Ik zie een generatie die wel wat richting kan gebruiken.”