Politie zoekt gekidnapte mannen in moordregio West-Brabant

De twee mannen die dinsdag werden ontvoerd uit een garagebedrijf in Breda, zijn nog niet terecht. Een politie-inval na tips, woensdagavond in een huis in het West-Brabantse Chaam, heeft niets opgeleverd. De twee mannen, 18 en 42 jaar oud, werden dinsdagmorgen door vier mannen van hun werkplek weggevoerd. De ontvoerders, drie gemaskerd en één gehuld in capuchontrui, reden weg in een Volkswagenbusje met zwaailicht. Een van hen droeg een jack met achterop een politielogo.

De politie vermoedt dat het een ontvoering betreft in het criminele circuit. Een woordvoerder zegt tegen het ANP: „We denken dat de mannen gebruikt worden als drukmiddel tussen criminelen. We zijn nog aan het onderzoeken wat de band is tussen de twee en de criminelen.” De politie heeft „ruim dertig” mensen op de zaak gezet, meldt regionale krant BN/De Stem.

West-Brabant ontpopt zich steeds meer tot criminele hotspot: de meeste moorden in Nederland zijn dit jaar in die regio gepleegd, zo meldt het AD vandaag. Zeventien „geweldsdoden” vielen er in West-Brabant in 2015. Ter vergelijking: Amsterdam telde vijftien geweldsdoden. Bijna de helft van de moorden in West-Brabant betroffen misdrijven in het crimineel circuit.

De regio heeft voor drugscriminelen een strategische ligging als doorvoerplek: precies tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. Onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld leidde in mei tot de vondst van grote hoeveelheden wapens in België en Brabant.

Alleen al in de West-Brabantse gemeente Rucphen, 22.000 inwoners, zijn op last van de burgemeester sinds 2014 22 drugspanden gesloten – wietplantages, drugslabs. De auto van de burgemeester werd in augustus in brand gestoken.