Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Brussels nieuwjaarsfeest, wie durft?

Alles voor de traditionele vuurwerkshow op het Brusselse Brouckèreplein was in gereedheid gebracht. Maar door de terreurdreiging is de show afgelast. Ook elders in Europa is er vrees voor aanslagen en gaan nieuwjaarsfeesten niet door.

Belgische politieagenten op de Brusselse Grote Markt, dinsdag. Afgelopen dagen werden in Brussel opnieuw terreurverdachten aangehouden.
Belgische politieagenten op de Brusselse Grote Markt, dinsdag. Afgelopen dagen werden in Brussel opnieuw terreurverdachten aangehouden. Foto François Lenoir/Reuters

,,Molenbeek, Molenbeek”, verzucht de taxichauffeur. Hij zegt het wanneer hij de Delaunoystraat in de Brusselse deelgemeente indraait en een agent met bivakmuts op de auto afrent om duidelijk te maken dat de taxi direct weer moet vertrekken.

Achter de agent doet de Belgische federale politie op dat moment een inval bij een pand waar voorheen de familie Bazarouj woonde. Alle familieleden zitten intussen in Syrië, maar kort na de aanslagen in Parijs ontving de politie aanwijzingen dat de ontkomen terreurverdachte Salah Abdeslam zich er zou verschuilen.

Abdeslam zou destijds hebben weten te ontkomen, aldus Belgische media, omdat de politie tussen negen uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends geen invallen mag plegen. Gisteren werd in het huis een man gearresteerd die mogelijk deel uitmaakt van het Brusselse terreurnetwerk dat de aanslagen in Parijs voorbereidde.

Even geen mensenmassa's

Zoals alle andere jaren wilde Brussel ook vanavond het nieuwe jaar inluiden met een groots vuurwerk op het Brouckèreplein in het centrum. Normaal gesproken komen daar zo’n 100.000 mensen op af. Maar met Abdeslam nog op de vlucht en arrestaties eerder deze week van weer nieuwe verdachten in een ander terreurcomplot vonden de autoriteiten het risico te groot. Tijdens overleg tussen burgemeester Yvan Mayeur, de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken werd gisteravond besloten alle festiviteiten af te gelasten. Brussel durft mensenmassa’s even niet aan.

In Molenbeek zegt een van oorsprong Nederlands-Marokkaanse vrouw, die ’s middags met haar drie kinderen staat te wachten tot ze weer bij haar woning mag, geen idee te hebben waarom de politie zo massaal is uitgerukt. Ze heeft het naar haar zin in Molenbeek, al klaagt ze over de gebrekkige samenhang in de wijk. „In Nederland gaan we toch wat socialer met elkaar om hè”, zegt ze. Net als andere buurtbewoners wil ze niet met haar naam in de krant.

„Dat vind ik helemaal niet belangrijk.”

Elders in de stad werden zondag de 30-jarige Saïd S. en de 27-jarige Mohamed K. gearresteerd. Ze zouden beiden lid zijn van de motorbende Kamikaze Riders en tijdens de jaarwisseling een aanslag hebben willen plegen in het Brusselse centrum. Ze zouden het onder andere hebben voorzien op politiebureaus.

Daarom ging het dreigingsniveau voor alle politiekantoren in Brussel maandag omhoog van twee naar drie. Het zou kunnen dat andere leden uit het netwerk nog vrij rondlopen en alsnog een aanslag willen plegen.

Volop selfiesticks

Hadden mensen in deze situatie überhaupt nog wel zin om vanavond naar het Brouckèreplein te komen? Daar gingen de voorbereidingen voor het feest gisterenmiddag nog voort. De passerende Orwa Sahel, die in Brussel werkt, zou er graag bij zijn geweest, maar had toch al besloten thuis te blijven, in de zuidelijke stad Bergen. „Ik ben niet bang, maar mijn vriendin wel”, zegt hij.

Even verderop, op de Grote Markt, is er van terreurdreiging weinig te merken. In een zijstraat wordt het hoofdkantoor van politie bewaakt door zwaar bewapende agenten, maar op het plein zelf zijn groepjes toeristen volop in de weer met selfiesticks. Volgens de toeristische organisatie VisitBrussels werden direct na de aanslagen in Parijs, en het daarop verhoogde dreigingsniveau in Brussel, dagelijks tot 2.000 vliegtickets naar de Belgische hoofdstad geannuleerd. Nog altijd zouden er minder toeristen komen dan vorig jaar rond deze tijd.

Tom Davis heeft zich samen met een vriend en hun twee vriendinnen niet laten afschrikken. „Wij komen uit Londen, dus we zijn er wel een beetje aan gewend”, zegt hij. „De grootste spanningen hebben zich tot nu toe voorgedaan tussen ons en onze vriendinnen”, zegt zijn vriend lachend. De twee vriendinnen zijn inderdaad nergens te bekennen.

De Belgische Ragna Van Vossole is met een vriendin een dagje naar Brussel gekomen. Ook zij zeggen niet bang te zijn. „Ik heb wel het gevoel dat de autoriteiten maatregelen nemen”, zegt Van Vossole.

„En als het zo moet zijn, dan moet het maar zo zijn.”

De Brusselse Sabine, die alleen haar voornaam geeft, is er minder ontspannen onder. Ze zegt nerveus te worden van de bewapende militairen op straat en klaagt dat ze laatst zelfs bij de bibliotheek werd gefouilleerd. Ze wist gisteren nog niet of ze met vrienden naar het [inmiddels afgelaste] vuurwerk zou gaan kijken. „Ik vind het toch wel eng. Misschien blijven we wel lekker thuis”, zei ze. Daar hoeft ze niet meer over na te denken.