Farmaciebedrijf van omstreden Amerikaanse ‘aids-investeerder’ failliet

De Amerikaanse biotechondernemer Martin Shkreli werd onlangs nog in media omschreven als „de meest gehate man van het internet”. Woensdag klonk vooral leedvermaak: het laatste beursgenoteerde bedrijf waarmee hij verbonden is, KaloBios, had zojuist faillissement aangevraagd.

Shkreli (32) nam samen met een aantal andere investeerders een maand geleden een groot belang in KaloBios. Het bedrijf verkeerde toen al in grote problemen. Na de overname steeg de koers fors, omdat beleggers in hem een doortastende redder in nood zagen.

Maar twee weken later ging het mis. Shkreli werd gearresteerd. De Amerikaanse justitie verdenkt hem van het runnen van een piramidespel. Een dag later verbood beursbedrijf Nasdaq de handel in de aandelen vanwege de fraudezaak. Shkreli, die na de investering baas was geworden bij KaloBios, werd per direct ontslagen.

Shkreli maakt zich in september impopulair toen als hij baas van een ander beursgenoteerd farmaciebedrijf, Turing, plotseling de prijs van een medicijn dat door veel mensen met aids of kanker wordt gebruikt met 5.000 procent verhoogde, van 13,50 naar 700 dollar per pil. Bij dat bedrijf werd hij na zijn arrestatie ook al ontslagen. Shkreli zelf zegt dat de beschuldigingen tegen hem nergens op gebaseerd zijn.