Plant ontsnapt aan schaduw door te groeien

Foto Salk Institute

Een plant die ‘merkt’ dat hij in de schaduw staat investeert net iets meer in zijn groei, in de hoop dat zijn bladeren dan hogerop meer zonlicht kunnen opvangen. Met een bewustzijn van de plant heeft dit alles niets van doen. Moleculaire schakelsystemen in de plantencel reageren op lichtverschillen in licht en scheiden groeibevorderende stoffen af.

Onderzoekers van het Salk Institute in La Jolla, Californië, beschrijven in Cell het moleculaire systeem dat reageert op een vermindering van blauw licht. Onder het bladerdek van bomen of planten dringt naar verhouding weinig blauw licht door. Dat geeft planten in de ondergroei dus een betrouwbare indicatie dat zij in de schaduw staan. Op de microscopische foto is de blauwlichtgevoelige receptor in cellen van een tabaksplant geel aangekleurd. Een receptor die door gebrek aan blauw licht wordt geactiveerd produceert groeifactoren in zijn eigen celkern.

Dit is het derde systeem dat bij planten is ontdekt waarmee ze aan de schaduw produceren te ontsnappen. Groei bij minder lichtintensiteit en bij een veranderde verhouding rood-verrood licht zijn de andere triggers.

Waarom zo’n overdaad aan schaduwdetectoren? De onderzoekers geven een simpele verklaring: „een plant wil niet meteen zijn groei aanschakelen als er een wolk voor de zon schuift of er zich in de nacht een bliksemflits voordoet.” Met complementaire detectoren houdt de plant bij in wat voor schaduw hij staat.