Apple koopt geschil in Italië af voor 318 miljoen

Technologiebedrijf Apple heeft een schikking getroffen met de Italiaanse fiscus om een langlopend onderzoek naar zijn belastingpraktijken in het land af te sluiten. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten woensdag bevestigd. Apple betaalt 318 miljoen euro aan de fiscus. Volgens de Italiaanse belastingdienst heeft de Italiaanse tak van Apple in de periode 2008 tot 2013 zijn aangifte niet correct gedaan, waardoor de fiscus 880 miljoen euro zou zijn misgelopen. In Europa is groeiende onvrede over belastingpraktijken van sommige multinationale ondernemingen. Zo tikte de Europese Commissie in oktober Nederland in op de vingers, omdat het koffieketen Starbucks ten onrechte een belastingvoordeel van 20 miljoen euro had gegeven. Nederland heeft daartegen beroep aangetekend. (NRC)