Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Nieuwe verdachten aangehouden voor plan aanslag Brussel

Drie van de zes verdachten zijn na verhoor vrijgelaten, drie anderen blijven nog 24 uur vastzitten.

Politie-agenten patrouilleren in de straten van Brussel.
Politie-agenten patrouilleren in de straten van Brussel. Foto Marcel van Hoorn / ANP

De Belgische politie heeft bij huiszoekingen zes nieuwe verdachten aangehouden in verband met plannen om met Oud en Nieuw een aanslag in Brussel te plegen. Dat maakte het Belgische federale parket donderdagochtend bekend, meldt Reuters. Drie verdachten zijn donderdagmiddag na verhoor vrijgelaten, drie anderen blijven nog 24 uur vastzitten.

In de nacht van maandag op dinsdag werden al twee leden van de motorclub ‘Kamikaze Riders’ opgepakt, die plannen zouden hebben tijdens de jaarwisseling een aanslag te plegen, “in de stijl van Parijs”. Zij oefenden voor deze aanslagen in de Ardennen. Said S. en Mohammed K. mogen een maand langer in hechtenis blijven, maakte de openbaar aanklager bekend.

Afgelast

In verband met de terreurdreiging is er donderdagavond tijdens Oud en Nieuw in Brussel geen traditioneel vuurwerk. Ook andere evenementen zijn afgelast, maakte burgemeester Mayeur van Brussel woensdag bekend. Het is niet mogelijk iedereen te controleren, vanwege het “massale karakter” van de nieuwjaarsvieringen. Mayeur:

“Samen met de minister van Binnenlandse Zaken hebben we besloten om de festiviteiten van donderdagavond niet door te laten gaan.”

Molenbeek

In Molenbeek werd woensdag bij huiszoekingen een verdachte aangehouden in verband met de aanslagen in Parijs. Het gaat om de 22-jarige Ayoub B.. Dat maakte het Belgische federale parket donderdagochtend bekend. B. wordt verdacht van “terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep,” staat in een persverklaring.

Met de arrestatie van Ayoub B. kwam het totaal aantal aanhoudingen van de Belgische politie in hun onderzoek naar de aanslagen in Parijs op tien. Bij de huiszoeking werden ook telefoons in beslag genomen. De politie vond geen wapens of explosieven. Binnen vijf dagen beslist de rechter of B.’s hechtenis wordt verlengd.