Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Amerikaan aangehouden voor plan aanslag Oudejaarsavond

De 25-jarige man wilde volgens de FBI een restaurant in Rochester, New York, aanvallen.

Politieagenten bekijken de buurt rondom Times Square in New York.
Politieagenten bekijken de buurt rondom Times Square in New York. Jason Szenes / EPA

De 25-jarige Emanuel Lutchman is aangehouden voor het beramen van een aanslag op Oudejaarsavond in een restaurant in Rochester, New York. Persbureau Reuters meldt donderdag dat de Amerikaan ook wordt vastgehouden omdat hij mogelijk materiële steun aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS) wilde leveren.

De FBI heeft de man opgepakt voor hij onschuldige burgers kon doden, zegt de Amerikaanse veiligheidsdienst. Ook laat de FBI in een verklaring weten dat ze bezorgd zijn over online geïnspireerde misdaden in de Verenigde Staten.

Instructies voor aanslag

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt verder dat volgens Lutchman hij van een IS-lid in het buitenland instructies voor de aanslag kreeg. Lutchman zou verder een moslimbekeerling zijn met een crimineel verleden dat teruggaat tot 2006.

Dinsdag kocht de verdachte naar verluid bij een Walmart-supermarkt in Rochester benodigdheden voor de aanslag, waaronder bivakmutsen, messen en een machete. Rochester ligt zo’n 400 kilometer ten noordwesten van New York.

Extra politie

In New York zijn naar aanleiding van terroristische dreigingen al extra politieagenten op de been. Rond Times Square, waar jaarlijks op middernacht ‘de bal valt’ om het nieuwe jaar in te luiden, zijn nu 600 tot 800 meer agenten ingezet. Dichter bij huis in Brussel is het nieuwjaarsvuurwerk zelfs afgelast door terreurdreigingen.