Aantal moorden in 2015 in Nederland afgenomen

Dat meldt het AD. Er waren 111 slachtoffers, tegenover 135 in 2014.

De politie in Amsterdam heeft De Clerqstraat afgezet nadat daar een man werd doodgeschoten, in mei dit jaar. Foto ANP / Olim Bajmat

Er zijn in Nederland in 2015 minder mensen vermoord dan in 2014. Dat meldt het AD, dat donderdag z’n zogeheten ‘moordlijst’ publiceert. In totaal waren er 111 gevallen van moord en doodslag in Nederland. Vorig jaar waren dat er volgens de krant 135.

De meeste doden vielen in Amsterdam: vijftien. Daarna volgen Rotterdam met elf, en Den Haag met vier doden door moord of doodslag. Begin dit jaar was er weer een nieuwe liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld. Alleen in de eerste twee maanden van het jaar waren er al vier dodelijke criminele afrekeningen.

Wat volgens het AD opviel is dat er in de regio West-Brabant zeventien slachtoffers vielen. De krant vermoedt dat dat te maken heeft met de aanwezigheid van motorbendes als Satudarah en No Surrender in de regio, maar regionaal recherchechef Rienk de Groot zegt tegen de krant: “Het gaat om afzonderlijke zaken. Wel zie je dat het geweld verhardt.”

CBS

De cijfers van het AD kunnen afwijken van die van het CBS. In augustus kwam het CBS met cijfers over het aantal moorden in 2014: dat waren er volgens het CBS 144, waar het AD er van 135 uit gaat.

Het AD zegt dat dat aan een verschil in definities ligt: “Soms blijkt een moord maanden (of zelfs jaren) later toch geen moord. En hoe om te gaan met een zaak als oma Toni? De hoogbejaarde vrouw werd 19 maart aangevallen door de doorgedraaide Vino H., léék daarna op te knappen, maar overleed 3,5 week later toch. Vanwege haar verwondingen?”

Het aantal moorden neemt al jaren flink af. Tien jaar geleden vielen er nog 223 slachtoffers.

    • Joram Bolle