2015 was dodelijkste jaar voor bootvluchtelingen

Op de Middellandse Zee zijn zeker 500 vluchtelingen meer omgekomen dan vorig jaar.

Een vrijwilliger draagt een baby naar de kust van het Griekse eiland Lesbos. Santi Palacios / AP Photo

Met meer dan 3770 doden gaat 2015 de boeken in als het dodelijkste jaar voor bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Dit meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) donderdag, schrijft persbureau ANP. In 2014 stierven er 3270 bootvluchtelingen terwijl ze de oversteek naar Europa probeerden te maken.

April van dit jaar was de slechtste maand. Toen verdronken er bijna 1250 migranten. Zeker 800 van hen kwamen om bij de grootste geregistreerde bootramp, waarbij een overvol schip met vluchtelingen zonk voor de kust van Libië.

Wereldwijd overleden dit jaar volgens het IOM 5350 vluchtelingen, waarvan de meeste op de Middellandse Zee. Hierna volgen Zuidoost-Azië met minstens 800 doden en het gebied langs de Mexicaans-Amerikaanse grens met 330 geregistreerde doden.

Verandering

Het Missing Migrants Project, onderdeel van de IOM, houdt sinds oktober 2013 het aantal dode en vermiste vluchtelingen bij. IOM-directeur William Lacy Swing noemt de aantallen die het project voor 2015 heeft vrijgegeven “schokkend en onvergeeflijk”, meldt ANP. Hij roept de internationale gemeenschap op alles te doen om de situatie te veranderen.

In totaal kwamen er in Europa bijna een miljoen vluchtelingen per boot aan dit jaar.

    • Laura van der Reijden