2015 Het jaar van de vluchteling

Manifestatie na de aanslagen op Charlie Hebdo op Place de la République in Parijs, 11 januari. Foto AFP/ Kenzo Tribouillard

Dit was het jaar van Parijs, waar in januari zeventien mensen het leven verloren bij aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en in een kosjere supermarkt, en waar in november terroristen in naam van Islamitische Staat 130 mensen vermoordden die genoten van het leven, maar waar zo goed als de hele wereld enkele weken geleden ook een hoopvol klimaatakkoord sloot.

2015 was ook het jaar van de Tour in Utrecht en het jaar waarin Dafne Schippers zilver en goud won op het WK in Beijing. En het was het jaar van alweer te veel wapengeweld in de VS en alweer te veel slachtoffers in Syrië.

Maar 2015 was vooral het jaar waarin vele honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn voor de vreselijke oorlogen in het Midden-Oosten, of die op zoek zijn naar een beter leven, naar Europa kwamen. Het antwoord van de Europese landen op die vluchtelingenstroom was onduidelijk en verward. Burgers in Europa werden heen en weer geslingerd tussen het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel en het, voor veel Fransen aantrekkelijke, verkiezingsprogramma van Marine Le Pen. Tussen de Willkommenskultur en pleidooien voor het inperken van het verdrag van Schengen over het vrije verkeer van personen. Tussen ‘idealisten’ en ‘realisten’, die soms hufterig met elkaar in debat gingen.

Op deze laatste dag van 2015 heeft de fotoredactie van NRC het voorbije jaar anders willen belichten. In deze bijlage scheren we in vogelvlucht over het jaar, waarbij we niet in- maar uitzoomen. Waarin woorden plaats maken voor beelden. En waarin we u zelfs even vragen om de krant letterlijk op een andere manier vast te houden. Met een andere invalshoek zie je de zaken nu eenmaal anders. Kijk, lees en sta even stil bij het jaar dat we vandaag uitzwaaien.

Uit naam van de hele redactie van NRC wens ik u een prachtig 2016.

    • Peter Vandermeersch