Wat leer je van bazen uit de film?

Mensen die om de vijf zinnen een filmquote laten vallen; het zijn ofwel vreselijke nerds of ze kunnen niks zelf verzinnen. Je kunt natuurlijk op het juiste moment in de vergadering de film Moneyball citeren: ‘The first guy through the wall always gets bloody, always’. Maar het klinkt toch wat aanstellerig.

Leiderschapscoach Rozemarijn Dols koppelt haar indrukwekkende kennis over leiderschap aan vele films. Het doet je afvragen hoe leuk het nog is om met Dols naar de film te gaan. Op het moment dat er een leider in beeld komt, weet ze vijf toepasselijke boeken met theorie over leiderschap op te noemen.

De vele reflectievragen in Houston, we’ve got a problem, maakt het boek iets te schools. Misschien wil de schrijfster te veel kennis delen. Ze had ook vijf bekende films kunnen kiezen en daar een deel van haar leiderschapskennis op los kunnen laten. Het had wellicht een veel krachtiger boek opgeleverd.

Desondanks is het een originele invalshoek met veel nuttige informatie voor leiders. Voor de verandering nu eens niet gortdroog opgediend.