Wildersobsessie, vluchtelingenopinie? Val je collega’s er niet mee lastig

Voordat je verder leest, een stelling.

Ik bespreek met mijn collega’s waar ik op stem

Ja

Nee

Anders

Het is de vuistregel van eerste dates: praat niet over politiek en religie. Maar hoe zit dat op werk? Vier tips.

1. Vermijd het

“Als je ruzie wilt maken moet je vooral over politiek praten. Het is een slangenkuil”, zegt etiquette-expert Beatrijs Ritsema. The New York Times raadt zelfs af om het onderwerp aan te snijden. We beoordelen anderen – en dus ook onze collega’s – op basis van hun karaktereigenschappen én hun sociale identiteit, dus ook waar ze op stemmen. Vanaf het moment dat je iemands politieke voorkeur kent, zie je hem of haar door die lens, schrijft de krant. En dat kan je oordeel van diegene (negatief) beïnvloeden.


Ook volgens zakenblad Forbes is politiek een gevaarlijk thema op de werkvloer. Hoe succesvol je bent hangt vaak samen met de relaties met collega’s. Door je politieke mening te ventileren, kan je die beschadigen.

2. Wees diplomatiek

Maar toch. Iedereen heeft een mening. Nederland kent een directe bedrijfscultuur, en vaak bespreek je nou eenmaal bij de koffieautomaat wat er die dag in het nieuws is. Hoe reageer je dan op een collega die de vluchtelingencrisis aansnijdt? ‘De’ etiquette rond politiek op werk bespreken bestaat niet, zegt Ritsema. “Op werk mag je over alles praten. En als je langer ergens werkt weet je meestal wel waar iemand politiek staat. Toch moet je voorzichtig zijn, omdat het al snel tot aanvaringen leidt.”

Hoe je dat doet? Door diplomatiek te handelen. Knikken, glimlachen, neutrale antwoorden geven, schrijft Forbes. Wat je van het debat op tv vond gisteren? “Interessant” of “een belangrijk onderwerp”. Maak - in het geval van een tegenovergestelde mening - duidelijk dat je de mening van de ander respecteert, maar dat je niet denkt dat jullie het eens zullen worden.

3. Stel grenzen

Vraagt je collega op de man af wat je de laatste verkiezingen stemde, en hou je dat liever voor je? Wees daar dan direct over. “Als je hier niet over wilt praten sta je in je volste recht”, zegt Beatrijs Ritsema. “Je kunt dan zeggen: ik ga maar weer aan het werk. Dan onttrek je je aan het gesprek met een goede smoes.” Volgens Forbes is de lakmoesproef voor elk niet-werkgerelateerd onderwerp de vraag: verhoogt deze discussie de productiviteit?
https://twitter.com/kierantpoole/status/672368495066275840

4. Ken je publiek

Sommige collega’s zijn ook vrienden, die je buiten werk ziet en waarmee je persoonlijke dingen deelt. Het is minder risicovol om met hen je politieke idealen te bespreken. En elke bedrijfscultuur is anders. In Nederland is politiek geen compleet taboe op werk, zegt Ritsema. “We zijn hier minder gepolariseerd dan bijvoorbeeld Amerika, omdat we op meer partijen kunnen stemmen. Ook zijn de mensen meer uitgesorteerd. Onder hoogopgeleiden heb je minder Wilders-aanhangers dan onder lageropgeleiden. Daardoor lopen de standpunten vaak minder uiteen.” Ook is het - mits je je aan tip 2 houdt- een manier om je collega beter te leren kennen.


Maar behalve het kwetsen van een ander is het thema vooral een conversation stopper, zegt de etiquette-expert. “Vooral iets voor politiek geïnteresseerde mannen die er uren over doorzagen. Veel mensen vervelen zich daarbij. Die hebben geen zin om een college aan te horen.”

    • Jonas Kooyman