Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Doden bij aanslagen in Koerdisch gebied in Syrië

De Koerdische strijdgroep YPG gaat er vanuit dat IS achter de aanslagen zit.

Koerdische strijders controleren auto's bij Qamishli, waar woensdag een dubbele aanslag werd gepleegd.
Koerdische strijders controleren auto's bij Qamishli, waar woensdag een dubbele aanslag werd gepleegd. Foto Delil Souleiman / AFP

In Koerdisch gebied in Noord-Syrië is een dubbele zelfmoordaanslag gepleegd. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zestien mensen om het leven gekomen en zeker 22 mensen gewond geraakt, meldt persbureau Reuters. Het geweld had plaats in Qamishli, vlakbij de Turkse grens.

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft donderdag de aanslag opgeëist, meldt persbureau AP. De bomaanslagen werden gepleegd in twee restaurants in een gebied waar christenen wonen.

IS

YPG controleert de regio in het noorden van Syrië, die door hen wordt aangeduid als Rojava. YPG is in het gebied in hevige gevechten verwikkeld met IS.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een monitor die aanvallen en aanslagen in Syrië registreert, zei woensdagavond dat zeker negen personen werden gedood bij het geweld. Meer dan 25 personen zouden gewond zijn geraakt. Het Observatorium sprak van drie explosies in plaats van twee.

De ligging van Qamishli: