Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

V&D mikt op doorstart met helft van de winkels

V&D wil volgens ingewijden tientallen zwakke filialen sluiten. Vermoedelijk wacht het concern bankroet.

V&D hoopt op een doorstart met aanzienlijk minder warenhuizen. Van de 62 vestigingen zou grofweg de helft moeten overblijven. Dat zeggen bronnen die nauw betrokken zijn bij de gesprekken over een mogelijke doorstart voor het noodlijdende V&D.

Een week geleden vroeg en kreeg V&D uitstel van betaling van de rechtbank in Amsterdam. Op dit moment brengen de bewindvoerders in kaart wie de potentiële kopers zijn voor het bedrijf.

Vestigingen van V&D:

De surseance, die vermoedelijk op zeer korte termijn uitmondt in een definitief faillissement, biedt partijen die V&D mogelijk willen overnemen de gelegenheid tientallen slecht presterende warenhuizen te sluiten. Die winkels zitten veelal in provinciesteden, zoals Den Helder, Meppel, Weert, Hengelo en Zeist.

De huidige directie zou de voorkeur geven aan een scenario waarbij La Place onderdeel van de warenhuisketen blijft, zeggen ingewijden. De restaurantketen genereert immers veel geld. La Place is goed voor een kwart van de totale V&D-omzet en is, in tegenstelling tot de warenhuizen, wél winstgevend. Iedere dag dat de restaurants open zijn, verdienen ze zo’n 350.000 euro.

V&D kwam na een stormachtig begin van het jaar, waarbij het dankzij een grote reddingsoperatie ternauwernood aan een faillissement ontsnapte, de afgelopen weken alsnog in de problemen. Door het zachte weer verkocht het warenhuis in november en december aanzienlijk minder winterkleding, waardoor een tekort van zo’n 40 miljoen euro ontstond. De Amerikaanse eigenaar van V&D, durfinvesteerder Sun Capital, was niet langer bereid het gat te dichten.

Omzet en winst V&D:

Ook Macintosh, het moederbedrijf van schoenenwinkelketens als Scapino, Dolcis, Manfield en Invito, vroeg en kreeg vorige week uitstel van betaling. Dat concern is dinsdag definitief failliet verklaard, bracht het beursgenoteerde detailhandelsbedrijf ’s avonds naar buiten. De rechtbank in Limburg heeft de surseance op verzoek van de bewindvoerders van Macintosh omgezet in een faillissement.

Lees ook: V&D: Elf vragen die je nog wilde stellen

Datzelfde staat vermoedelijk te gebeuren bij V&D, aangezien een formeel bankroet de kans op een doorstart vergroot. Een koper wil graag met een schone lei beginnen. Dat wil zeggen: zonder schulden en met zo min mogelijk contracten en verplichtingen. Bovendien lijkt het niet realistisch dat het warenhuis de salarissen over januari nog gaat betalen. Als V&D failliet gaat, betaalt het UWV maximaal zes weken het loon van het personeel. In de tussentijd kunnen de winkels openblijven om de voorraad te verkopen.

Ook de winkels van Macintosh blijven voorlopig open, zo liet het bedrijf dinsdag weten. Verdere aankondigingen volgen „als daar aanleiding toe is”. De curatoren onderzoeken de mogelijkheden om het bedrijf in zijn geheel of in onderdelen te verkopen.