Toezichthouder AFM deelt een stuk minder boetes uit

In 2015 werden zeventien boetes opgelegd. Dat zijn er veertien minder dan het jaar ervoor.

Het hoofdkantoor van AFM in Amsterdam. Foto Koen Suyk / ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2015 aanzienlijk minder boetes opgelegd dan een jaar eerder. Dat heeft de toezichthouder bevestigd na berichtgeving van De Financiële Telegraaf. Het afgelopen jaar werden zeventien boetes uitgedeeld, tegen 31 in 2014 (pdf). De AFM wil op dit moment geen toelichting geven op de daling en zegt daarmee te wachten tot april, als het jaarverslag wordt gepresenteerd.

De AFM houdt toezicht op sparen, beleggen, verzekeren en lenen en kan naast beboeten ook bijvoorbeeld vergunningen intrekken als instellingen zich niet aan de wetten en regels houden. In veel gevallen blijft het echter bij een waarschuwing.

Eerder deze maand legde de AFM nog boetes op aan twee oud-bestuurders van het inmiddels failliete Imtech. Voormalig topman René van der Bruggen kreeg 1 miljoen euro boete, voormalig financieel directeur Boudewijn Gerner 1,35 miljoen. Ze zouden zich schuldig gemaakt hebben aan het “feitelijk leidinggeven aan een overtreding”, door een veel te rooskleurig persbericht naar buiten te brengen over de “grootste order ooit” die een groot financieel risico bleek in te houden. Het was voor het eerst dat de AFM bestuurders van een beursgenoteerd bedrijf persoonlijk beboet. Imtech zelf kreeg een boete van 2,25 miljoen euro voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie.

Uit het jaarverslag van de AFM over 2014 blijkt dat de toezichthouder in dat jaar meer boetes oplegde dan in de twee jaren ervoor. In 2013 en 2012 werd respectievelijk twintig en 22 keer beboet. AFM-boetes lopen uiteen van enkele duizenden euro’s tot maximaal vier miljoen.

    • Bastiaan Nagtegaal