Samsom: er is plek voor 200.000 vluchtelingen

Zolang het bij dit aantal blijft, denkt Samsom dat er genoeg draagvlak kan zijn in de Nederlandse samenleving voor 200.000 vluchtelingen.

Foto: Bart Maat / ANP

Nederland kan 200.000 vluchtelingen opvangen, zo zegt PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in het Nederlands Dagblad. Dat zijn ongeveer vier keer zo veel mensen als dat er nu volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Nederland
wordt opgevangen.

Dit getal noemde Samsom ook al eerder deze maand in een interview met NRC Handelsblad. Toen leek hij minder zeker te zijn over de beheersbaarheid van het aantal vluchtelingen. “Als ik daar maar bij kan zeggen: dat is het dan ook. Dat kan niet, mensen komen hier toch wel binnen”, zei hij destijds.

In het interview met het ND woensdag is Samsom stelliger. Hij zegt “hoopvol” te zijn dat de vluchtelingenstroom richting Europa beheersbaar is. Toch vreest de PvdA-leider de gevolgen als alle zes miljoen ontheemde Syriërs in Syrië besluiten om het land te ontvluchten en naar Europa te komen.

“Als ook zij besluiten hun heil elders te zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen.”

Verder zegt Samsom dat als de PvdA onder zijn leiding niet in zetelaantal weet te herstellen, hij desnoods uit de politiek zal vertrekken. De PvdA-leider hoopt dat de resultaten van de afgelopen kabinetsperiode de kiezer toch zullen overtuigen. Hij wijst daarbij op de daling van de werkloosheid, een eerlijker inkomensverdeling en een stijging van de koopkracht.

Momenteel staat de PvdA historisch laag in de peilingen. In de meest recente peiling van Ipsos komt de partij niet verder dan dertien zetels, in de peiling van Maurice de Hond staan de sociaaldemocraten zelfs op negen.

    • Sjoerd Klumpenaar