Republikein George Pataki trekt zich terug uit presidentsverkiezingen

In een videoboodschap zegt hij dat hij er vertrouwen in heeft dat Amerikanen de juiste president zullen kiezen, iemand die het land bij elkaar houdt.

George Pataki in New Hampshire in augustus. Foto CJ Gunther / EPA

George Pataki, oud-gouverneur van de staat New York, heeft zich teruggetrokken uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat maakte de 70-jarige Republikein bekend in een videoboodschap:

Pataki kondigde zijn kandidatuur eind mei van dit jaar aan. Toen zei hij dit over zijn kansen:

“Het wordt een hele zware klim tegen een steile berg, maar dat heeft me in het verleden ook niet tegengehouden.”

Geen verrassing dat hij stopt

Het terugtreden van Pataki komt niet als een verrassing. Naast gebrek aan geld, had Pataki volgens peilingen een ernstig tekort aan stemmen. In de laatste peilingen onder Republikeinen in New Hampshire, de staat waar Pataki zich met zijn campagne op richtte, kreeg hij 0 procent van de stemmen. Ook slaagde hij er niet in om een plek te bemachtigen in een van de grote Republikeinse tv-debatten.

Heel wat waarnemers hadden Pataki al voor de start van de campagne kansloos geacht, omdat hij naar Republikeinse normen een veel te ‘liberaal’ imago heeft. Hij stond in het verleden over bepaalde onderwerpen recht tegenover conservatieve partijgenoten. Zo vindt hij dat abortus legaal moet blijven en is hij voor gelijke rechten voor heteroseksuelen en homoseksuelen. Hij diende als gouverneur een wetsvoorstel in voor gelijke behandeling, maar dat haalde het toen niet.

Pataki is al de vijfde Republikein die zich terugtrekt uit de presidentsrace. Rick Perry, Scott Walker, Bobby Jindal en Lindsey Graham gingen hem voor. Het aantal kandidaten voor de Republikeinen is daarmee teruggebracht tot twaalf.

    • Carlijn Vis