Samsom: komst 200.000 vluchtelingen is te overzien

Nederland kan de komst van 200.000 vluchtelingen de komende jaren aan. Dat aantal noemt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview in het Nederlands Dagblad (ND) „een overzichtelijke hoeveelheid”. Met dit getal, viermaal de hoeveelheid vluchtelingen van dit jaar, probeert Samsom een einde te maken aan de onzekerheid bij veel mensen. „Onzekerheid is de grootste vernietiger van hoop.”

Hetzelfde aantal noemde Samsom eerder deze maand in NRC. Toen leek hij minder zeker te zijn over de beheersbaarheid van de vluchtelingenstroom. „Als ik daar maar bij kan zeggen: dat is het dan ook. Dat kan niet, mensen komen toch wel binnen.”

Volgens Samsom is voor de opvang van 200.000 vluchtelingen draagvlak. „Maar niet als het er misschien 300.000 worden. De vluchtelingenstroom beheersen is daarom de opdracht voor politici.” In een SCP-rapport dat vandaag verscheen is 13 procent van de ondervraagden het eens met de stelling dat Nederland meer vluchtelingen zou kunnen opnemen – waarbij geen getal werd genoemd.

Samsom erkent in het ND dat het vluchtelingenprobleem onbeheersbaar kan worden. „We hebben niet alles in de hand.”