President Burundi dreigt vredesmacht aan te vallen

De Afrikaanse Unie wil 5.000 militairen naar het land sturen om burgers te beschermen tegen geweld.

Regeringssoldaten in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Foto Will Swanson / EPA

De president van Burundi, Pierre Nkurunziza, accepteert geen vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AU) in zijn land. Als de AU toch vredessoldaten inzet zullen die worden aangevallen. Dat zei hij vandaag in een radioboodschap, meldt persbureau Reuters. De AU wil 5.000 militairen naar het Centraal-Afrikaanse land sturen.

In zijn radioboodschap zei Nkurunziza dat iedereen de grenzen van Burundi moet respecteren. Als vredessoldaten van de Afrikaanse Unie het land betreden wordt dat gezien als een aanval, stelde de president. Hij vindt dat de AU de soevereiniteit van het land wil schenden. Het zou de eerste keer zijn dat de AU ingrijpt in een land tegen de wil van de regering.

Burgeroorlog dreigt

In Burundi heerst veel onrust sinds Nkurunziza april dit jaar besloot zich verkiesbaar te stellen voor een derde ambtstermijn. Hij won deze omstreden herverkiezing, waarna aanhangers van Nkurunziza in gevecht gingen met supporters van de oppositiepartijen. Ook de veiligheidsdiensten en milities mengen zich in de strijd. Sinds april zijn meer dan vierhonderd mensen en gedood en meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen.

De Afrikaanse Unie en de VN vrezen dat het land op de rand staat van een burgeroorlog. De regering van Nkurunziza weigert te praten met zijn rivalen, die in mei nog probeerden een staatsgreep te plegen. Er wordt zelfs gevreesd voor een genocide, zoals die in 1994 plaatsvond in buurland Rwanda. De AU heeft beloofd dat niet te laten gebeuren.

    • Wouter van Dijke